Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλούν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το μοιραίο Atos στο οποίο επέβαιναν έξι φοιτητές βρέθηκε στη θάλασσα της Αγίου Νικολάου με αποτέλεσμα τρία νέα παιδιά να χάσουν τη ζωή του.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα οφείλεται στην ανυπαρξία σήμανσης, νυχτερινού φωτισμού και στην κακή κατάσταση του δρόμου, καθώς λόγω της διέλευσης και βαρέων οχημάτων είναι γεμάτος ανωμαλίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι έχουν την ευθύνη και ένας δρόμος ο οποίος συνορεύει με τη θάλασσα δεν διαθέτει τις νυχτερινές ώρες ίχνος φωτισμού.
Να σημειωθεί πως, προς την πλευρά της θάλασσας, σε μια ζώνη όπου κατά το παρελθόν πραγματοποιούντο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα όπου εκεί λειτουργούν τα ΚΕΠ του Δήμου, με αποτέλεσμα να προσέρχονται καθημερινά δεκάδες πολίτες, αυτοκίνητα παρκάρουν σε απόσταση εκατοστών από τη θάλασσα που έχει βάθος εννέα μέτρα ενώ δεν υπάρχει δείγμα από μπάρες ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι μια πόλη βυθίστηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στο πένθος, κανένας από τους εμπλεκόμενους με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας δεν έχει βγει να πει μια λέξη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των Αρχών, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου να έχασε τον προσανατολισμό του και να οδήγησε το όχημα στην θάλασσα μπερδεύοντας τα όρια στεριάς και νερού. Υπάρχει μάλιστα αυτόπτης μάρτυρας που καταδεικνύει ότι ο οδηγός μπέρδεψε τα όρια, μιας και το όχημα ενώ ακολουθούσε κανονική πορεία ξαφνικά βρέθηκε στο νερο χωρίς να στρίψει.
Το όχημα είχε σταθμεύσει μπροστά από το πλοίο Ionian Quenn και κινήθηκε προς την έξοδο της Γούναρη. Στο ύψος των κρατητηρίων του Λιμεναρχείου εκεί όπου σταθμεύουν πολλά οχήματα βρεθηκε στο νερό χωρίς να λοξοδρομήσει. Μία πρωτη εξήγηση είναι ότι προκλήθηκε σύγχυση στον οδηγό γιατί η θάλασσα ήταν φουσκωμένη και δεν ήταν ξεκάθαρα τα όρια. Ο οδηγός του ΙΧ έχει υποστεί μεγάλο ψυχολογικό σοκ και ακόμα δεν έχει καταφέρει να θυμηθεί τι ακριβώς συνέβη.