Ασημάκης Κατσούλας
Και επίσημα ελεύθερος είναι ο Ασημάκης Κατσούλας, καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης που είχε υποβάλλει.
Οι φυλακές Αγιάς Χανίων Κρήτης, άνοιξαν οριστικά τις πόρτες τους για τον αρχισατανιστή της Παλλήνης, ο οποίος το 1993 μαζί με την Δήμητρα Μαργέτη και τον Μάνο Δημητροκάλη, συγκλόνισαν το Πανελλήνιο με την δράση τους.
Οπως γράφει το star.gr, ο «μαύρος άγγελος» όπως τον αποκαλούν, αποφυλακίστηκε χθες Δευτέρα 20/12/2016 στα 44 του, 21 χρόνια μετά την καταδικαστική εις βάρος του απόφαση.
Όλα αυτά τα χρόνια είχε καταθέσει πάνω από δέκα αιτήσεις αποφυλάκισης, οι οποίες δεν είχαν γίνει δεκτές.
Ωστόσο αυτή την φορά, οι Εφέτες της Κρήτης αποφάνθηκαν ότι μπορεί να αποφυλακιστεί μετά από 23 χρόνια παραμονής του τις φυλακές, καθώς έχει συμπληρώσει το ανώτατο προβλεπόμενο όριο φυλάκισης, όπου μετά από αίτηση μπορεί να αποφυλακιστεί καταδικασθείς.
Ποιος ήταν ο Ασημάκης Κατσούλας
Γεννήθηκε τον Μάιο του 1972 και διέμενε στην Κάντζα Αττικής. Σύμφωνα με τις περιγραφές της εποχής εκείνης, ο Ασημάκης Κατσούλας σε ηλικία 17 ετών, είχε ανεπτυγμένες νοητικές ικανότητες, επιβλητική εμφάνιση και διακατεχόταν από ανησυχία πνεύματος.
Γύρω στο 1990, είχε ξεκινήσει να απομακρύνεται από την οικογένειά του, η οποία δεν γνώριζε τίποτα για τις πράξεις του μέχρι τη σύλληψή του, το 1993. Θεωρήθηκε ο «εγκέφαλος» της τριάδας των σατανιστών, με τους συγκατηγορούμενούς του να τον σκιαγραφούν σαν μια αυταρχική προσωπικότητα που μπορούσε να παίρνει αυτό που θέλει και να ελέγχει τη βούλησή τους.
Μαζί με τον Μάνο Δημητροκάλη (γεννημένο το 1974) και την Δήμητρα Μαργέτη (γενημμένη το 1977) η οποία γνωρίζονταν από πολύ μικρή ηλικία με τον Κατσούλα, συγκρότησαν μια σατανιστική ομάδα, η δράση της οποίας έμεινε στην «ιστορία».
Το χρονικό των αποτρόπαιων πράξεών τους
Στις 27 Αυγούστου 1992, ο Ασημάκης Κατσούλας, ο Μάνος Δημητροκάλης και η Δήμητρα Μαργέτη οδήγησαν την 14χρονη Δώρα Συροπούλου σε ερημική τοποθεσία στο Σέσι Κορωπίου, για να την προσφέρουν θυσία στον σατανά. Την έγδυσαν, της φόρεσαν χειροπέδες, την έβαλαν να γονατίσει, κρατώντας ένα κερί και την χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι.
Όταν διαπίστωσαν ότι η ανήλικη δεν είχε πεθάνει, την στραγγάλισαν και μετά ασέλγησαν στο άψυχο κορμί της. Στη συνέχεια περιέλουσαν το πτώμα της με βενζίνη και το έκαψαν. Προκάλεσαν μάλιστα και πυρκαγιά στο δάσος του Υμηττού.
Έναν χρόνο αργότερα, η ομάδα των νεαρών σατανιστών αποφάσισε να ξαναχτυπήσει.
Τη Μεγάλη Τετάρτη του 1993, στα χέρια τους έπεσε η 28χρονη Γαρυφαλλιά Γιούργα, μητέρα δύο παιδιών και καμαριέρα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Η γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, όταν οι Κατσούλας και Δημητροκάλης, υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, της ζήτησαν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του Κατσούλα.
Την οδήγησαν σε ερημικό σημείο στο Κορωπί, όπου τις πέρασαν χειροπέδες στα χέρια, την έγδυσαν και την βίασαν. Στη συνέχεια ο Κατσούλας της πολτοποίησε το κεφάλι με μία πέτρα, για να μην αναγνωρίζεται.
Η δίκη των σατανιστών
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, οι τρεις σατανιστές, μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης και αφού ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών οδηγήθηκαν στον 19ο τακτικό ανακριτή για την απολογία τους.
O Ασημάκης Κατσούλας, προσπάθησε να διαψεύσει τις μαρτυρίες των συγκατηγορουμένων του που τον υποδείκνυαν ως επικεφαλής της συμμορίας, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος εκτελούσε απλά εντολές.
Ο Μάνος Δημητροκάλης υποστήριξε ότι υπήρξε θύμα του Κατσούλα, ο οποίος τον πίεσε ψυχολογικά. Ομολόγησε την ενοχή του για το πρώτο έγκλημα, αυτό της 14χρονης Θεοδώρας Συροπούλου και μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του.
Η 18χρονη Μαργέτη, που κατά το συνήγορό της Αλέξη Κούγια υπήρξε το τρίτο μεγάλο θύμα, εκτός από τις δύο δολοφονημένες γυναίκες, υποστήριξε και αυτή πως είχε πέσει θύμα ψυχολογικού εξαναγκασμού του Κατσούλα.
Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα και οι τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ως άτομα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, για την πρόληψη τέλεσης αδικημάτων από μέρους τους και ως ύποπτοι φυγής.
Τον Ιούνιο του 1995, ύστερα από παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παραπέμφθηκαν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Εκείνη την περίοδο η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε με «κομμένη» την ανάσα την έναρξη της δίκης. Χαρακτηριστικό είμαι μάλιστα ότι κατά την ανακριτική διαδικασία των πολύωρων καταθέσεων και των απολογιών των κατηγορουμένων απαγόρευσαν τη δημοσίευση άλλων στοιχείων στα ΜΜΕ.
Την 1η Ιουλίου 1995 το δικαστήριο καταδίκασε τον Ασημάκη Κατσούλα σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, τον Μάνο Δημητροκάλη σε δύο φορές ισόβια και πρόσκαιρη κάθειρξη 9 ετών και 10 μηνών και την Δήμητρα Μαργέτη σε κάθειρξη 17 ετών και τεσσάρων μηνών για απλή συνέργεια σε κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου.
Τον Μάρτιο 2014 αποφυλακίστηκε ο Δημητροκάλης, η Μαργέτη αποφυλακίστηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2001 και χθες αποφυλακίστηκε ο Κατσούλας.