Τζιχαντιστές
του Γιάννη Σουλιώτη
Στη μαύρη λίστα της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών – DEA ήταν καταχωρισμένοι οι δύο Αλβανοί υπήκοοι, αρχηγικά μέλη του δικτύου ναρκεμπόρων που παρασκεύαζε στην Αττική αμφεταμινούχα χάπια Captagon, γνωστά ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες, υπήκοος Αλβανίας, είχε κατηγορηθεί στην Τουρκία για απόπειρα εισαγωγής στην Ελλάδα 20 κιλών ηρωίνης, κρυμμένων μέσα σε αυτοκίνητο. Φυλακίστηκε και ταυτόχρονα μπήκε στο ραντάρ των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως και ο δεύτερος Αλβανός, ο οποίος κατηγορείται ως ο «εγκέφαλος» του δικτύου παρασκευής Captagon (διαφεύγει τη σύλληψη). Οι δύο άνδρες εξάλλου, διατηρούν οικογενειακή – συγγενική σχέση και επιπροσθέτως το αυτοκίνητο με την ηρωίνη που οδηγούσε ο πρώτος είχε διαπιστωθεί ότι ανήκε στον δεύτερο.
Το περασμένο φθινόπωρο, τα μέλη του «ελληνικού» κλιμακίου της DEA είχαν υπόνοιες και πληροφορίες ότι οι δύο Αλβανοί επέστρεψαν στη ενεργό δράση και ζήτησαν από τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ να τους εντοπίσουν και να τους θέσουν υπό επιτήρηση. Η μυστική επιχείρηση του ΣΔΟΕ ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και στα μέσα Δεκεμβρίου, τα στελέχη της υπηρεσίας είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τη μονοκατοικία – εργαστήριο παρασκευής των ναρκωτικών χαπιών στη Νέα Πέραμο και μία αποθήκη στο Κορωπί, όπου το κύκλωμα είχε κρύψει ένα ταχύπλοο σκάφος, με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά των χαπιών προς την Τουρκία.
Στο κύκλωμα, εξάλλου, ενεργό ρόλο διαδραμάτισαν δύο υπήκοοι Τουρκίας, εκ των οποίων ο ένας έμενε μόνιμα στην Ελλάδα και ο δεύτερος –ο «χημικός»– ήρθε στη χώρα από την Τουρκία, για να αναλάβει το «μαγείρεμα», δηλαδή την παρασκευή των ναρκωτικών δισκίων. Ο πρώτος από τους δύο Τούρκους είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2016 σε αποθήκη στα Σπάτα κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στη χώρα. Είχε εντοπιστεί σε τυχαίο έλεγχο δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που είχαν πάει να ελέγξουν την αποθήκη ύστερα από «σήμα» για συναγερμό.
Την εν λόγω αποθήκη είχε ενοικιάσει Ελληνας (εμφανίζεται ως οδηγός ταξί από τη Χαλκίδα), ο οποίος τώρα κατηγορείται για συμμετοχή στο «κύκλωμα των Captagon» και συγκεκριμένα ως ο εκμισθωτής της αποθήκης στο Κορωπί εντός της οποίας βρέθηκε το ταχύπλοο με τις δύο μηχανές των 500 ίππων η καθεμία.
[irp posts=”115377″ name=”Captagon: Το ναρκωτικό χάπι των τζιχαντιστών στην Ελλάδα-Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ”]
Κατά την επιτήρηση των κρησφύγετων του δικτύου, προέκυψε ότι ο «χημικός» πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Τουρκία και ότι στις 10 Ιανουαρίου ολοκλήρωσε την παρασκευή των 635.000 δισκίων και επέστρεψε στη χώρα του (διαφεύγει τη σύλληψη). «Για περίπου 15 ημέρες οι δύο Τούρκοι δεν βγήκαν ούτε μια στιγμή από την αποθήκη της Νέας Περάμου. Φαγητό και τσιγάρα τούς πήγαιναν τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Ελλήνων, πλην του εκμισθωτή της αποθήκης στο Κορωπί, ο οποίος τυγχάνει και ιδιοκτήτης του βαν με τις ειδικές κρύπτες για τη μεταφορά των ναρκωτικών, κατηγορούνται δύο ακόμη άτομα. Ο πρώτος είναι μηχανικός σκαφών και ανέλαβε να φτιάξει στο ταχύπλοο μία επιπλέον δεξαμενή καυσίμου, ώστε το ταχύπλοο να έχει αυτονομία σε καύσιμα και να μπορέσει να φτάσει από την Αττική στις ακτές της Τουρκίας. Ο δεύτερος είναι συνταξιούχος αστυνομικός και κατά την παρακολούθηση εντοπίστηκε να επισκέπτεται τα κρησφύγετα του δικτύου.
Το κόστος των χαπιών υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στο παρασκευαστήριο της Ν. Περάμου βρέθηκαν πρώτες ύλες για την παρασκευή εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη χαπιών. Εκτιμάται πως τα δισκία Captagon θα κατέληγαν σε χώρες της Μ. Ανατολής, όπου η κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση παραχώρησε χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, Λουκάς Δανάμπασης, παρουσία της ηγεσίας του σώματος και συναρμόδιων υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών Αστυνομίας και Λιμενικού που συνέδραμαν την επιχείρηση.