Ιστορικές είναι οι στιγμές για την συνοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Επιτροπή και τους αρμόδιους φορείς να σχεδιάζουν και επισήμως τις έκτακτες δράσεις σε ενδεχόμενο που η Σύνοδος Κορυφής της 7ης Μαρτίου οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι παράγοντες που περιγράφουν με ζοφερό τρόπο το μέλλον εαν δεν επιτευχθεί κάποια ικανοποιητική συμφωνία και δεν αλλάξουν στάση οι σκληροί του Βίσενγκραντ. Την ίδια ώρα, το ζήτημα φαίνεται πολυσύνθετο, και ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που συνδέουν την οικονομική κατάσταση (ολοκλήρωση αξιολόγησης) με την προσφυγική κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο ενδεχόμενο που εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να είναι η ανάθεση αρμοδιοτήτων και η παροχή κονδυλίων σε έναν διεθνή οργανισμό ο οποίος θα μπορέσει να δράσει. Συγκεκριμένα, να δημιουργήσει συντονισμένα σε κατά τόπους σημεία με παροχή ιατρικής βοήθειας, στήσιμο σκηνών, δημιουργία οργανωμένου καταυλισμού, παροχή τροφή και νερού και την πρέπουσα φύλαξη του χώρου. Ο προβληματισμός και συνάμα ερωτηματικό σε αυτή την περίπτωση είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την “υποβάθμιση” της περιοχής με την δημιουργία οργανωμένου προσφυγικού πληθυσμού. Σκεπτικότητα φυσικά υπάρχει και για τις πιθανές ακραίες συμπεριφορές και την ανάπτυξη άλλων τέτοιων στοιχείων.
Από την άλλη πλευρά, στους σχεδιασμούς υπάρχει και η πρόταση παροχής “κουπονιών”. Με αυτόν τον τρόπο, οι πρόσφυγες θα μπορούν να ενσωματωθούν στις δραστηριότητες της κοινωνίας καθώς θα μπορέσουν να νοικιάσουν διαμερίσματα, να αγοράσουν καταναλωτικά προϊόντα ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και ένα εφαλτήριο για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Σε κατάσταση ασφυξίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ειδομένη εκτιμάται ότι έχου εγκλωβιστεί περί τα 7.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο 400 περίπου από τη Συρία και το Ιράκ, αναμένονταν να περάσουν τα σύνορα το βράδυ της Κυριακής. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.
Σε άτυπο hot spot, όμως, έχει μετατραπεί και ο Πειραιάς, όπου το πρωί της Κυριακής εκτιμάται ότι βρίσκονταν πάνω από 3.500 άτομα. Εκεί βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, ο οποίος δήλωσε πως η κατάσταση δεν είναι καλή και ζήτησε περιθώριο 10-15 ημερών για να γίνει -όπως είπε – η κατάσταση διαχειρίσιμη.
Ζοφερή είναι και η κατάσταση σε άλλα σημεία. Πλημμυρισμένη είναι η πλατεία Βικτωρίας από απεγνωσμένους πρόσφυγες ενώ παρόμοιες εικόνες επικρατούν σε Σχιστό, Ελαιώνα και Ελληνικό.
Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Μουζάλα, για τον προβληματισμό που επικρατεί, χθες σε τηλεοπτικό σταθμό επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν περίπου 70.000 μετανάστες μέχρι το Μάρτιο και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η νότια Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τέλος σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας δεν απέκλεισε τις επόμενες μέρες να γίνουν ενέργειες ώστε να μοιραστεί με αναλογικό τρόπο ο μεγάλος όγκος προσφύγων που βρίσκονται, πέρα από το λιμάνι του Πειραιά.