Με ένα μαχαίρι στο χέρι, ο διακινητής εμπόδισε όσους είχαν γλιτώσει τον θάνατο να βοηθήσουν άλλους πρόσφυγες που πάλευαν στα νερά, στο ναυάγιο της προηγούμενης εβδομάδας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα παραπάνω περιέγραψαν επιζώντες του ναυαγίου την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα.
Το μεγάλο σκάφος ναυάγησε στη Μεσόγειο σε άγνωστη τοποθεσία μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Οι 41 επιζώντες (37 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα τρίχρονο παιδί) διασώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα στις 16 Απριλίου. Ανάμεσα στους επιζώντες ήταν 23 άτομα από τη Σομαλία, 11 από την Αιθιοπία, 6 από την Αίγυπτο και 1 από το Σουδάν.
Συνολικά 100-200 άτομα αναχώρησαν την περασμένη βδομάδα από μια περιοχή κοντά στο Tobruk στη Λιβύη με σκάφος 30 μέτρων. Αφού έπλεαν στα ανοιχτά για αρκετές ώρες, οι διακινητές που έλεγχαν το σκάφος επιχείρησαν να μεταφέρουν τους επιβάτες σε ένα μεγαλύτερο σκάφος, στο οποίο ήδη επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι σε συνθήκες πολύ μεγάλου συνωστισμού. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, το μεγαλύτερο σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε.
Στους 41 επιζώντες περιλαμβάνονται άτομα που δεν είχαν ακόμα επιβιβαστεί στο μεγαλύτερο σκάφος καθώς και ορισμένοι που κατάφεραν να κολυμπήσουν πίσω στο μικρότερο σκάφος. Έπλεαν στη θάλασσα για τρεις μέρες πριν εντοπιστούν και διασωθούν στις 16 Απριλίου.
Ο 25χρονος Muaz Mahmud από την Αιθιοπία κατάφερε να φύγει από το μεγάλο σκάφος, καθώς εκείνο βυθιζόταν και να ανέβει στο μικρότερο. Ωστόσο, ένας διακινητής απέτρεψε τον ίδιο και άλλους που είχαν ξεφύγει τον κίνδυνο να βοηθήσουν όσους πάλευαν ακόμη στα νερά της Μεσογείου, λέγοντάς τους πως πρέπει να φύγουν αμέσως.
«Του είπα «μην ανάψεις τη μηχανή σε παρακαλώ, πρέπει να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους». Πήρε ένα μαχαίρι. «Θα σε σκοτώσω. Μη στέκεσαι εδώ», μου είπε», ανέφερε ο Mahmud, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος ξεκίνησε το ταξίδι με τη σύζυγό του και τον 2 μηνών παιδί τους, πληρώνοντας 1.800 δολάρια για τον καθένα τους. Η οικογένειά του πιστεύεται πως δεν ζει πλέον.