Του Γιάννη Σπυρούνη
Μπορεί ο χρόνος παραμονής τους να ήταν μικρός, όμως κατάφεραν να νοιώσουν τη ζεστασιά και την αγάπη των ανθρώπων του Πύργου, που οργάνωσαν την υποδοχή και φιλοξενία τους.
Οι Σύριοι πρόσφυγες που διασώθηκαν στα ανοιχτά του Ιονίου και μεταφέρθηκαν στο Κατάκολο, έφυγαν το πρωί της Τρίτης για την Αθήνα, έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη του Πύργου που τους φιλοξένησε για δύο βράδια και φρόντισε να απαλύνει τον πόνο της ψυχής τους και να τους δώσει δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια του ταξιδιού σε αναζήτηση μιας νέας «πατρίδας».
Δάκρυα συγκίνησης έτρεξαν από τα μάτια πολλών Σύριων προσφύγων την ώρα του αποχωρισμού. Από νωρίς το πρωί ετοίμασαν τα πράγματά τους και μόλις ήρθαν τα λεωφορεία που ναύλωσε η Π.Ε. Ηλείας άρχισαν να αποχαιρετούν τους ανθρώπους του δήμου Πύργου και αρκετούς εθελοντές ανάμεσά τους που στάθηκαν στο πλευρό τους από την Κυριακή. Εκεί οι στιγμές ήταν πραγματικά ανθρώπινες και συγκινητικές καθώς οι πρόσφυγες που έφευγαν έδειξαν πως δεν ήταν αγνώμονες απέναντι σε αυτούς που τους στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τους. Ο δήμος Πύργου, η Π.Ε. Ηλείας και κάποιοι επαγγελματίες του Πύργου, φρόντισαν ώστε να φύγουν οι πρόσφυγες με εφόδια μαζί τους για το ταξίδι, όπως φαγητό και άλλα είδη διατροφής ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ώρες της άφιξής τους στην Αθήνα χωρίς άγχος. Ανάμεσα στους πρόσφυγες και τέσσερα αδέρφια που έχουν χάσει τους γονείς τους στον πόλεμο στη χώρα τους, για τα οποία υπήρξε ειδική μέριμνα ώστε να τύχουν υποδοχής στην Αθήνα και να φιλοξενηθούν σε κάποιο χώρο με ασφάλεια.
Μήνυμα αλληλεγγύης
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, μέσα από την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων θέλησε να στείλει το μήνυμα της αλληλεγγύης. «Αυτές τις ημέρες στον Πύργο, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αποδείξαμε τι σημαίνει, αλληλεγγύη και φιλοξενία. Και σπεύδω γρήγορα να πω χωρίς πολιτικές προεκτάσεις ότι αυτή η αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που λέγεται αλληλεγγύη, εμπεδώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, εδώ στην Ηλεία. Σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Μακάρι και εμείς να είχαμε την ίδια μεταχείριση αλληλεγγύης, την οποία επιδείξαμε αυτές τις δύο ημέρες εδώ. Το μόνο που έχω να πω είναι η έκπληξη με την οποία αντιμετώπισαν τα παιδιά που ήρθαν εδώ από την Ύπατη Αρμοστεία, των συνθηκών φιλοξενίας. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες ήταν διστακτικοί στην αρχή αλλά μετά κατάλαβαν με ποιους έχουν να κάνουν.
Όλα λειτούργησαν άψογα. Αν ήταν τρόπος θα ήθελα να παραμείνουν για πολλές ημέρες εδώ. Αυτό νομίζω από μόνο του τα λέει όλα». Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην υποδοχή και φροντίδα των προσφύγων. Τέλος δήλωσε πως η οργάνωση που επέδειξαν φορείς και εθελοντές, ο συντονισμός που υπήρξε δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητος και θα υπάρξουν επαφές με δήμους και φορείς.
Εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, που είδε τους πρόσφυγες να τον αγκαλιάζουν και να τον αποχαιρετούν δήλωσε πως «μακάρι να μην υπήρχαν πόλεμοι και διωγμοί, να μην υπήρχαν βάσανα. Με τον αντιπεριφερειάρχη δεν προσπαθήσαμε να σώσουμε όλο τον κόσμο αυτές τις ημέρες. Προσπαθήσαμε απλώς σε πονεμένους ανθρώπους να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Η φιλοξενία στην πόλη του Πύργου είναι κατοχυρωμένη από παλιά. Είχαμε πολλές κεφαλές του φιλόξενου Δία στην περιοχή μας. Ο αντιπεριφερειάρχης τίμησε το αξίωμά του και εγώ έκανα ότι μπορούσα για να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Εύχομαι καλή τύχη σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι απλοί μετανάστες αλλά πολιτικοί πρόσφυγες. Έχει μια ιδιαιτερότητα να φεύγεις από ένα τόπο που σε κυνηγάνε με τα όπλα, που έχουν σφάξει δικούς σου. Ο καθένας έκρυβε μια τραγική ιστορία και ακόμα τους περιμένει μια μεγάλη περιπέτεια για να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι συγγενείς τους στην Ευρώπη. Τους δώσαμε κυρίως ψυχολογική υποστήριξη και όχι με επιστήμονες ψυχολόγους, αλλά με ανθρώπους του λαού που ήρθαν και εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Οι οργανωμένοι κοινωνικά, υψηλόβαθμοι απουσίαζαν και ίσως να μην είχαν και το χρόνο να ασχοληθούν λόγω Σαββατοκύριακου. Ήταν όμως εδώ ο λαός του αισθήματος και της αγάπης, ανώνυμοι εθελοντές που μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο να τους τιμήσουμε. Εύχομαι τα καλύτερα για τους πρόσφυγες αυτούς».
Από την πλευρά της η δικηγόρος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αριάδνη, αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετώπισε στον Πύργο. «Πλέον βλέπουμε καθαρά προσφυγικούς πληθυσμούς. Δεν είναι οικονομικοί μετανάστες αλλά πρόσφυγες πολέμου. Εδώ είχαν μια πολύ καλή πρώτη υποδοχή και αυτό μετρά πάρα πολύ είναι πολύ σημαντικό. Εμείς τους ενημερώνουμε για τις διαδικασίες που γίνονται και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν στην Ελλάδα. Αν και μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας επιλέγουν να το κάνουν σε άλλη χώρα. Οι χώρες του βορά τους δίνουν κοινωνικές παροχές και επιλέγουν να πάνε εκεί, όπου έχουν τις οικογένειες ή φίλους τους, καλύτερες ευκαιρίες για σπουδές. Αν ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα σε δύο – τρεις μήνες μπορούν να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Εμείς ζητάμε από την πλευρά μας να υπάρξουν διευκολύνσεις και να μετεγκατασταθούν στο βορά κάποιοι από την Ιταλία και την Ελλάδα» εξήγησε η κα Σπανάκη.