Σε συναγερμό είναι η ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενο ντόμινο εξεγέρσεων στα hotspots των νησιών του Bορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς αυξάνονται τα επεισόδια στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε Σάμο, Χίο και Λέσβο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η βασική αιτία για την οποία το κλίμα παραμένει ηλεκτρισμένο είναι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, που έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά περίπου 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Τα στελέχη των γραφείων υποστήριξης ασύλου είναι τρομοκρατημένα, καθώς γίνονται στόχος υβριστικών και άλλων επιθέσεων από αγανακτισμένους μετανάστες που στρέφονται εναντίον τους βλέποντας ότι η παραμονή τους στα νησιά παρατείνεται. Τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό της περασμένης Τετάρτης στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου ξέσπασαν ταραχές με αφορμή διαμαρτυρία Σύριας σε υπάλληλο της Ύπατης Αρμοστείας για την καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος ασύλου.
Με απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας βρίσκονται στη Λέσβο τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από μία διμοιρία βρίσκεται σε Χίο, Σάμο και Λέρο.
[irp posts=”76111″ name=”Χάος στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο”]
Στο πλαίσιο της αυξημένης επαγρύπνησης των Αρχών έχουν σταλεί στα συγκεκριμένα νησιά δεκάδες αστυνομικοί στης Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ενώ συνδράμουν και «διμοιρίες υποστήριξης» που επανδρώνονται με άνδρες των τοπικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα έξοδα για κάθε έναν από τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται στα νησιά ανέρχονται σε 60 ευρώ την ημέρα (22-25 ευρώ για σίτιση και 35 ευρώ για στέγαση). Για μια διμοιρία που αριθμεί 20 άνδρες απαιτούνται περίπου 1.200 ευρώ την ημέρα και 36.000 ευρώ το μήνα. Για τις εφτά διμοιρίες δηλαδή χρειάζονται περίπου 250.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, ύστερα από μία χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.
Ενδεικτικό του φόβου για επεισόδια είναι ότι οι εφτά διμοιρίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παραμένουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο, παρότι κατά τη διάρκεια ενός μήνα μπορεί να χρειαστεί να επέμβουν μόνο δύο ή τρεις φορές κατά μέσο όρο. Το βάρος της πρόληψης έχει πέσει και στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που καλούνται να υποστηρίξουν το πληροφοριακό δίκτυο. Σε όλα τα «κόκκινα» hot spot βρίσκονται στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών στο πλαίσιο της εγρήγορσης για τυχόν πυρήνες εξτρεμιστών, ενώ κλιμάκια της Europol συνεχίζουν μέσω των βάσεων δεδομένων που έχουν τους δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας προσπαθώντας να ταυτοποιήσουν μετανάστες με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για εγκληματικές ενέργειες ή είναι ύποπτοι για τζιχάντ.
Στο μεταξύ, δουλέμποροι εξακολουθούν και διαφημίζουν μέσω Facebook τα ταξίδια προς την Ελλάδα με τελευταία ανάρτησή τους στις 21 Οκτωβρίου 2016 που γράφει: «Πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη. Προσφέρονται ιδιωτικά αυτοκίνητα και ο δρόμος είναι ασφαλής. Τιμή: 1.500 ευρώ κατ’ άτομο. Καλέστε μας από What’s up στο κινητό τηλέφωνο…».