Μπορεί το βιβλίο της Δήμητρας Παπανδρέου με τίτλο Η οργή του Ανδρέα!, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη, να έγινε εν μία νυκτί αντικείμενο συζήτησης καθώς θεωρήθηκε ότι αποτελεί απάντηση στο πρόσφατο βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου, εντούτοις στις σελίδες του κρύβονται και άλλα ενδιαφέροντα.
Συγκεκριμένα στο τέταρτο κεφάλαιο, εκεί όπου φιλοξενούνται –όπως λέει η συγγραφέας– πρόσωπα και καταστάσεις, αποκαλύψεις, συνεντεύξεις, ντοκουμέντα και άγνωστες ιστορίες, η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου περνά στην επίθεση με «στόχο» συγκεκριμένα πρόσωπα. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο όπου γίνεται αναφορά στον ποντιακό ελληνισμό.
Η Δήμητρα Παπανδρέου βγάζει στη… σέντρα την Θάλεια Δραγώνα, την Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και τον Νίκο Φίλη.
Στην ενότητα «Η περίπτωση της Θάλειας Δραγώνα», η συγγραφέας ξεκινά την επίθεση στην πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το 2007 η Βούλα Πατουλίδου κόπηκε από τα ψηφοδέλτια «επειδή είναι Πόντια και γνήσια πατριώτισσα». Υπαίτιους θεωρεί τον Γιώργο Παπανδρέου και τη Θάλεια Δραγώνα οι οποίοι «πέταξαν έξω, εξαπατώντας την Βούλα Πατουλίδου».
Λίγες σελίδες πιο κάτω ο τίτλος της ενότητας είναι ξεκάθαρος: «Άννα Διαμαντοπούλου και Θάλεια Δραγώνα εναντίον του ποντιακού ελληνισμού».
Η Δήμητρα Παπανδρέου αναφέρεται στις Πανελλήνιες του 2010, όταν ανήμερα της 19ης Μαΐου οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέμα για το σπίτι του Κεμάλ. «Ο σφαγέας των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας να δοξάζεται από την ελληνική εκπαίδευση με διαγώνισμα;», αναρωτιέται η συγγραφέας. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος χρεώνεται από τη χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου στην τότε υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και στην τότε ειδική γραμματέα του υπουργείου, Θάλεια Δραγώνα.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας είχε στείλει από εκεί που ήρθατε, κυράδες μου!», είναι η φράση-δηλητήριο που χρησιμοποιεί, ενώ αμέσως μετά συμπληρώνει: «Θα’ θελα να’ ξερα πόσο ελαστική συνείδηση έχετε μερικοί».
Στο βιβλίο «Η οργή του Ανδρέα!» γίνεται εκτενής αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων, στην αναγνώρισή της, καθώς και στη στάση της Άγκυρας.
Επισημαίνεται, ακόμα, ότι επί πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994, η ελληνική Βουλή προχώρησε στην αναγνώριση.
Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Δήμητρα Παπανδρέου «ασχολείται» και και με τον νυν υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Μάλιστα, δεν στέκεται στις τωρινές του δηλώσεις περί γενοκτονίας αλλά αναφέρεται στο άρθρο που δημοσίευσε στην Αυγή στις 20 Αυγούστου 2014. Η συγγραφέας επικαλείται και την απάντηση που έδωσε στον Νίκο Φίλη ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο οποίος μιλούσε για «νεοεθνικόφρονα, νεοφασιστικά δόγματα».
Λίγο πιο κάτω, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από τη φετινή εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου το κεφάλαιο για τον παρευξείνιο ελληνισμό, εξηγεί ότι δεν είναι τεχνικό θέμα αλλά «έχει τεράστιες παρενέργειες στην ιστορική κατάρτιση των παιδιών και στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης».
Η Δήμητρα Παπανδρέου σε άλλα σημεία του βιβλίου αναφέρεται και στη Μαρία Ρεπούση, την οποία χαρακτηρίζει σύμβολο του εθνοτικού, ανθελληνικού, μισθοφορικού στρατού της πνευματικής μας εθνοκτονίας.
Κάνει επίσης εκτενή αναφορά στα σχολικά βιβλία που παραχαράσσουν την ελληνική ιστορία. Προκειμένου, τέλος, να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τις απόψεις της, δηλώνει ότι δεν απολογείται για κανέναν και ότι γράφει την καθαρή αλήθεια. «Δεν έχω κανένα ρατσισμό και δεν ανέχομαι τον ανθελληνικό ρατσισμό», καταλήγει.