Ονειρο ήταν και πάει… Ο εσωτερικός τουρισμός είναι πλέον ανύπαρκτος, οι ελπίδες των ξενοδόχων και των τουριστικών φορέων ανά την Ελλάδα για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής -οι οποίες αυτήν την εποχή αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου- εξανεμίστηκαν και, μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της ασφυξίας στις τραπεζικές συναλλαγές και τις πληρωμές, έρχεται να προστεθεί και το μείζον ζήτημα της επάρκειας των προμηθειών των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα.
Ξενοδόχοι από τις ενώσεις μερικών από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν στο «ΘΕΜΑ» την κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον για τον ελληνικό τουρισμό στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, με τις συνθήκες να μεταβάλλονται καθημερινά από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν έγινε γνωστός ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων. Κοινή διαπίστωση είναι το πλήρες πάγωμα των νέων κρατήσεων, η μετάθεση -στην καλύτερη περίπτωση- των διακοπών και το χαμένο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου για τους Ελληνες τουρίστες, τη στιγμή που οι (διαχειρίσιμες) ακυρώσεις από ξένους τουρίστες, προς το παρόν, δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Αντιθέτως, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κλάδος για το θέμα της επάρκειας των προϊόντων στα ξενοδοχεία, το οποίο είναι πιο έντονο κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Μία από τις λύσεις που έπεσε στο τραπέζι ωσότου εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι να ζητείται από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες που διατηρούν γραφεία στην Κύπρο να πραγματοποιούν εκεί τις πληρωμές, ώστε να πληρώνονται μέσω Κύπρου οι προμηθευτές, ενώ αξιοποιείται στο μέγιστο η δυνατότητα να απευθύνονται οι ξενοδόχοι στην τοπική αγορά, από την οποία, ούτως ή άλλως, προέρχεται μεγάλο μέρος των προμηθειών τους.
Νεαρές τουρίστριες κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ
«Ενώ είμαστε στο δίμηνο της απόλυτης αιχμής για τον ελληνικό τουρισμό, πορευόμαστε μέρα με την ημέρα ή μάλλον… ώρα με την ώρα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως φάνηκε από τις αρχές της εβδομάδας, δεν είναι οι ακυρώσεις, αλλά το πάγωμα των κρατήσεων», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος. Στη δεδομένη συγκυρία, όπου ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, είναι μείζονος σημασίας, όπως λένε οι τουριστικοί φορείς, να διαφυλαχτεί η εικόνα της Ελλάδας και να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο που εκφράζεται στο εξωτερικό για τυχόν κοινωνικές αναταραχές. Μάλιστα, το γεγονός ότι ακόμη και εν μέσω των ζοφερών συνθηκών που βιώνει η χώρα υπήρχαν βρετανικά τουριστικά γραφεία που κατηύθυναν, όπως επισημαίνει ο κ. Ρέτσος, την περασμένη εβδομάδα, πελάτες τους από την Τυνησία (λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος) προς την Ελλάδα, δείχνει ακριβώς την εικόνα ασφάλειας που εκπέμπει η χώρα μας στο εξωτερικό.
«Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι η ανησυχία που εκφράζεται για τυχόν ελλείψεις στο κομμάτι των προμηθειών και των καυσίμων, λόγω των προβλημάτων με τις πληρωμές, αν και για το τελευταίο λαμβάνουμε συνεχώς διαβεβαιώσεις περί επάρκειας», λέει. Ο κ. Ρέτσος επισημαίνει επιπλέον ότι ο εσωτερικός τουρισμός είναι ο μεγάλος χαμένος για φέτος. «Μέχρι πέρυσι λέγαμε ότι οι Ελληνες δεν είχαν, μεταξύ άλλων, την ψυχολογία να πάνε διακοπές, πλέον το θέμα έχει ξεφύγει από την ψυχολογία και είναι πρακτικό», αναφέρει σχετικά.
Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Πρόβλημα στην τροφοδοσία
«Εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές και τα capital controls ενεργά και την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν σημαντικές, ίσως και ανυπέρβλητες δυσκολίες στην τροφοδοσία των τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτές οι εκτιμήσεις βέβαια γίνονται με τη βασική προϋπόθεση ότι τα ΑΤΜ θα συνεχίσουν να δίνουν χρήματα στις κάρτες των ξένων υπηκόων. Για την ώρα η πληροφόρηση και οι επιπτώσεις που καταγράφουμε είναι σημαντική ανάσχεση του ρυθμού των εισερχόμενων κρατήσεων, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουμε ακυρώσεις και είναι προφανές ότι όλοι, επισκέπτες και tour operators, τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων της Κυριακής, για να αποφασίσουν την υλοποίηση ή όχι των διακοπών τους στη χώρα μας. Εάν η κατάσταση επανέλθει στην κανονική ροή της σύντομα, θα μπορέσουμε να οριοθετήσουμε τις ζημιές και να τις περιορίσουμε. Εάν επικρατήσει το δυσοίωνο σενάριο, οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση θα είναι καταστροφικές».
Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος ξενοδόχων Αττικής
Ακυρώσεις
«Υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις και Ελλήνων και ξένων. Οι Ελληνες ακυρώνουν περισσότερο ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με εκδηλώσεις. Οι ακυρώσεις των ξένων μέχρι στιγμής αναπληρώνονται από τις κρατήσεις. Αυτά τα νούμερα είναι σε κάθε περίπτωση πτωτικά σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτή την εποχή. Οι οποιεσδήποτε πολιτικοοικονομικές εξελίξεις των επόμενων ωρών ή ημερών θα ορίσουν και την πορεία του τουρισμού από εδώ και πέρα. Οι εικόνες που θα εκπέμψει η χώρα τις επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για τον τουρισμό».
Διονύσης Θεοδωράτος, εμπορικός διευθυντής Blue Star
Είμαστε 40% κάτω
«Εχει σταματήσει η εισροή κρατήσεων από τους Ελληνες. Τέτοιο καιρό οι Ελληνες έκλειναν τα εισιτήριά τους για τον Αύγουστο. Δεν έχουμε την ίδια ροή με πέρυσι. Είμαστε 40% κάτω. Πιθανόν όλοι περιμένουν το δημοψήφισμα».
ΡΟΔΟΣ
Ακυρώσεις σε μια σεζόν που προμηνυόταν καλή υπάρχουν και στη Ρόδο, η οποία αντιμετωπίζει μέγιστο πρόβλημα στο ζήτημα των προμηθειών.
Γιάννης Παπαβασιλείου, αντιπρόεδρος της Ενωσης ξενοδόχων Ρόδου
Μείζον πρόβλημα ο ανεφοδιασμός
«Αυτή τη στιγμή, πέραν των μόνιμων κατοίκων, βρίσκονται στο νησί 120.000 τουρίστες και αναζητάμε λύσεις για το θέμα του ανεφοδιασμού, το οποίο είναι μείζον συνολικά για τη νησιωτική Ελλάδα. Πολλώ δε μάλλον για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με το μοντέλο του all inclusive». Για τις κρατήσεις που προέρχονται από τους tour operators, όπως οι TUI, Thomas Cook κ.λπ., δεν παρατηρούνται ακυρώσεις, δεδομένου ότι εγγυώνται τα γραφεία γι’ αυτές. «Αντίθετα, υπάρχουν ακυρώσεις ή απλώς δεν γίνονται νέες κρατήσεις για τους επισκέπτες που κλείνουν τις διακοπές τους μέσω των μηχανών αναζήτησης, καθώς επίσης και για συνέδρια ή γκρουπ των 100 ατόμων που είχαν κλειστεί για τον Ιούλιο. Επιπλέον, ενώ υπήρχε μεγάλη ζήτηση από tour operators προκειμένου να καλύψουμε τουρίστες που είχαν πληρωμένα πακέτα για την Τυνησία, μετά τις ραγδαίες εθνικές εξελίξεις μπλόκαραν τα πάντα», τονίζει και συμπληρώνει: «Οι προμήθειες είναι το μαρτύριό μας. Το νησί δεν αντέχει πέραν της Κυριακής. Ολοι ζητούν πληρωμή μετρητοίς. Εγώ στα ξενοδοχεία μου (Blue Bay Group Hotels) έχω αυτή τη στιγμή 2.500 τουρίστες, εκ των οποίων οι 500 είναι παιδιά και κάθε μέρα η κατανάλωση του δικού μου ομίλου σε κρέας είναι ένας τόνος τη στιγμή που όλο το νησί χρειάζεται 100 τόνους την ημέρα. Στις πέντε ξενοδοχειακές μονάδες απασχολώ 450 υπαλλήλους».
Αντώνης Γιαννικουρής, δημοτικός σύμβουλος Ρόδου
Προς ολική καταστροφή
«Οι ακυρώσεις έχουν ξεκινήσει και μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό. Υπάρχει και πολύ σοβαρό θέμα με τις προμήθειες. Οι ξενοδόχοι λένε ότι σε 10 ημέρες δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν. Η προσδοκία ήταν φέτος να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ και να ξεπεράσουμε τα 1,2 εκατομμύρια αλλά οι εξελίξεις φόβισαν τον κόσμο. Τα ποσοστά των κρατήσεων δεν είναι αυτά που λένε, είναι διψήφια και αυξάνονται κάθε μέρα. Αν εμείς, ο τουρισμός, είμαστε η λύση για το ελληνικό πρόβλημα, οδεύουμε προς την ολική καταστροφή».
Κωνσταντίνος Σπανός, γενικός γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
Τζίρος υπό το μηδέν
«Ακρα του τάφου σιωπή στην αγορά. Δεν έχω ξαναδεί τη Ρόδο τόσο άδεια, τόσο ήσυχη, να μην κυκλοφορεί άνθρωπος στον δρόμο. Ολα άδεια. Καθόμαστε όλη μέρα στα μαγαζιά μας άδικα. Ο κόσμος που είναι εδώ δεν μετακινείται γιατί έχει τα all inclusive πακέτα και μένει στα ξενοδοχεία του. Οι τζίροι μας είναι υπό το μηδέν. Το πρόβλημα, ξέρετε, δεν είναι μόνο η φετινή ζημιά. Ζημιά θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια. Χάνεται το brand name που λέγεται Ρόδος, που λέγεται Ελλάδα. Αν χαθεί αυτό, είτε 13% ΦΠΑ έχουμε, είτε 23%, είτε 2%, δεν έχει καμία σημασία γιατί δεν θα έχουμε τουρισμό».
ΚΩΣ
Ντίνα Σβύνου, πρόεδρος ξενοδόχων Κω
Απόλυτη στασιμότητα στις κρατήσεις
«Οι ακυρώσεις είναι από μεμονωμένους και είναι αρκετές. Υπάρχει απόλυτη στασιμότητα στις κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο και από Ελληνες. Και όσο περνάει ο καιρός το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο. Αυτό ακούω από όλους τους ξενοδόχους, αυτό σας μεταφέρω. Οσο για τις προμήθειες, επαρκούν μόνο για μία εβδομάδα ακόμα».
Ηλίας Σηφάκης, αντιδήμαρχος τουρισμού
«Σταμάτησε η εισροή νέων κρατήσεων. Μέχρι στιγμής ακυρώνουν οι Ελληνες αλλά ο ξένοι τουρίστες ζητούν να μάθουν τι συμβαίνει. Σοβαρά προβλήματα έχουμε με τις προμήθειες και τα καύσιμα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία».
ΝΑΞΟΣ
Γιάννης Μαργαρίτης πρόεδρος ξενοδόχων Νάξου:
Να κρατήσουμε τους πελάτες μας
«Δεν γίνονται πλέον κρατήσεις και ενώ η σεζόν φέτος ήταν τρομερά καλή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις έγινε παύση κρατήσεων. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση των ακυρώσεων για Ιούλιο και Αύγουστο. Ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχεία υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων. Προτιμούν να πάνε σε έναν πιο ασφαλή προορισμό. Είναι αρνητικό το κλίμα και οι τουρίστες φοβούνται. Πολλοί πελάτες θέλουν να πληρώσουν μπροστά γιατί μετά φοβούνται ότι μπορεί να μη δεχόμαστε κάρτες και εμείς τους λέμε: “Δεν πειράζει, φύγετε χωρίς να πληρώσετε”. Πρέπει να κρατήσουμε τους πελάτες μας. Χθες δώσαμε χρήματα σε πελάτη να πάει για φαγητό γιατί τα ΑΤΜ ήταν άδεια. Ο άνθρωπος φυσικά μας τα έφερε πίσω όταν έβγαλε λεφτά. Τα ξενοδοχεία κατάντησαν ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Ελπίζουμε να ηρεμήσουν τα πράγματα. Η σεζόν πάντως δεν σώζεται. Ούτε οι επόμενες. Αυτή τη στιγμή κλείνονται τα συμβόλαια για του χρόνου από τα μεγάλα πρακτορεία. Ξέρετε ότι δεν έχει έρθει κανένας; Ούτε ένας!».
Ευάγγελος Στρατούρης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νάξου
Μηδενικά ταμεία
«Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος η αγορά υπέστη καθολική καθίζηση. Μηδενικά ταμεία, μηδενικοί τζίροι. Τον Ιούνιο αν και δεν ξεκινήσαμε όπως το περιμέναμε, η κίνηση βελτιώθηκε και φτάσαμε να έχουμε πληρότητα 80%-90%. Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος η κίνηση από την πρώτη ημέρα φάνηκε ότι έπεσε αισθητά. Περιμέναμε ότι θα συγχρονιστεί η τουριστική με την εμπορική κίνηση ώστε με την οικονομική ανάσα που θα πάρουμε να μπορέσουμε να καλύψουμε και φέτος τις υποχρεώσεις μας. Με τις τελευταίες εξελίξεις ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Μηδενική κίνηση, μηδενικοί τζίροι και καθημερινά φλερτάρουμε με το λουκέτο».
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Μανώλης Καραμολέγκος, πρόεδρος ξενοδόχων Σαντορίνης
Οι κρατήσεις έπεσαν 40%
«Είναι πρώτη φορά που έχουμε αρκετές ακυρώσεις από την ημέρα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα. Βλέπουμε τις επισκέψεις που έχουμε στα συστήματα κρατήσεων να έχουν πέσει 40%. Επειδή έχουμε στατιστικά για όλη την Ελλάδα, μπορώ να σας πω ότι αυτό το ποσοστό ισχύει για όλη τη χώρα στα συστήματα κρατήσεων. Εχουμε ακυρώσεις για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Στα προπληρωμένα πακέτα, παρόλο που υπάρχει ρήτρα, εμείς επιστρέφουμε τα χρήματα. Υπάρχει έντονη ανησυχία και από τους προμηθευτές τροφίμων, χημικών για πισίνες κ.λπ. Αν συνεχίσει η ίδια κατάσταση τα πράγματα θα γίνουν τραγικά. Τα χημικά για τις πισίνες έρχονται από το εξωτερικό. Αν ο εισαγωγέας δεν μπορεί να στείλει ένα έμβασμα έξω να τα φέρει, πώς θα λειτουργήσει μια μονάδα; Το χειρότερο που συμβαίνει είναι με τα καύσιμα. Αν μείνουμε από καύσιμα, τελειώσαμε».
Λευτέρης Αναπλιώτης, πρόεδρος τουριστικών καταλυμάτων Ατλαντίδας
Ακυρώνει ένας στους τρεις Ελληνες
«Οι τουρίστες μάς ρωτούν με αγωνία πώς θα έρθουν, πώς θα φύγουν, τι θα γίνει γενικά. Τις τελευταίες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι κρατήσεις πάγωσαν. Ενας στους τρεις Ελληνες παίρνει και ακυρώνει. Οι ξένοι κρατάνε στάση αναμονής. Αλλά και όσοι ακυρώνουν τους δίνουμε πίσω τα χρήματά τους. Για πρώτη χρονιά ο τουρισμός σημείωσε τόσο ανοδική πορεία και δυστυχώς οι εξελίξεις μάς κατέστρεψαν. Δεν μας τιμάει αυτό που γίνεται ως κράτος».
ΜΗΛΟΣ
Ανεζίνα Μάλλη, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου
Φέτος δεν θα ανοίξω τα ενοικιαζόμενα
«Από το πρωί του Σαββάτου έχω 20 ακυρώσεις και συνεχίζονται. Αδειάσαμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Από το booking ήρθαν 18 ακυρώσεις για Ιούλιο – Αύγουστο. Τα ίδια μού λένε και οι άλλοι ξενοδόχοι του νησιού. Εγώ έχω και ενοικιαζόμενα, όμως φέτος δεν θα τα ανοίξω καθόλου. Είναι και ξένοι και Ελληνες. Φοβούνται. Καταστραφήκαμε».
ΠΑΡΟΣ
Γιώργος Μπαφίτης, πρόεδρος ξενοδόχων Πάρου
Ακυρώσεις κυρίως από Ελληνες
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακυρώσεις κυρίως από Ελληνες. Δεν έχουν ρευστό. Ομως έχουν σταματήσει οι κρατήσεις. Περιμένουν να δούνε τι θα γίνει για να αποφασίσουν αν θα πάνε διακοπές. Επιπλέον, επειδή ακόμη λειτουργούν τα ΑΤΜ, οι ξένοι μπορούν να πληρώσουν με πιστωτικές κάρτες, δεν υπάρχει ανησυχία. Γενικά υπάρχει αγωνία και αβεβαιότητα στον κόσμο. Τα τουριστικά γραφεία τώρα έχουν προπληρώσει τα πακέτα».
ΜΥΚΟΝΟΣ
Στη Μύκονο οι ακυρώσεις από το εξωτερικό είναι προς το παρόν περιορισμένες, ενώ οι Ελληνες είναι σχεδόν ελάχιστοι.
Μιχάλης Αποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου
Πρόβλημα με τους προμηθευτές
«Αυτό που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους ξένους τουρίστες, όπως φάνηκε και από τηλεφωνήματα που είχαμε από εκπροσώπους γνωστών μηχανών αναζήτησης, την Expedia ή το Booking.com, είναι το πόσο εύκολη είναι η χρήση πλαστικού χρήματος στη χώρα. Ενα ακόμη ζήτημα που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες είναι οι σχέσεις μας με τους προμηθευτές και ο εφοδιασμός των ελληνικών ξενοδοχείων. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται κοντά στο 75% και μπορούμε να πούμε ότι μέχρι στιγμής είμαστε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και ελαφρώς καλύτερα».
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής
Τελειώνουν τα αποθέματα
«Η άποψή μας είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έπρεπε να γίνει. Ο τουριστικός κλάδος και το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας είναι δεδομένο ότι πρέπει να είναι μέσα στην Ευρώπη. Στην παρούσα φάση το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τροφοδοσία των επιχειρήσεων. Τα αποθέματα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων επαρκούν για τις 10 επόμενες ημέρες. Οσον αφορά στις κρατήσεις, οι Ελληνες παραθεριστές του Αυγούστου προχωρούν σε ακυρώσεις και ζητούν να τους επιστραφεί και η προκαταβολή. Το πελατολόγιό μας είναι κατά 80% Ευρωπαίοι και έχουμε κάποιες ακυρώσεις κυρίως από Γερμανία και Βρετανία. Δίνουμε πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα ΑΤΜ για να μπορούν να κάνουν αναλήψεις, αν και κάποια πρατήρια δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες για να μπορεί να γίνεται ανεφοδιασμός».
Δημήτρης Χαδαλής, πρόεδρος Ενωσης ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής
Τελειώνουν τον τουρισμό
«Η κατάσταση στη Χαλκιδική είναι δραματική. Οι τουρίστες που έχουν κλείσει πακέτα για να αφιχθούν αυτές τις ημέρες μας έχουν κυριολεκτικά τρελάνει στα τηλέφωνα αν θα βρουν ΑΤΜ και καύσιμα. Αυτοί που είναι ήδη εδώ αποχώρησαν νωρίτερα με αυτά που βλέπουν. Φοβάμαι ότι η μείωση στον τουρισμό φέτος σε σχέση με πέρυσι θα ξεπεράσει το 50% στην περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα. Δεν θέλει ο τουρίστας να στηθεί δύο ώρες σε ΑΤΜ, δεν θέλει να βλέπει τις τράπεζες κλειστές. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας προτιμήσουν οι τουρίστες όταν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνουν αυτό το χάλι που επικρατεί. Ο τουρίστας που έρχεται σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο γνωρίζει ότι δεν έχει παροχές πρωινού και γεύματος και θα πρέπει να πάει στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει. Για να ψωνίσει πρέπει να πάει για χρήματα στα ΑΤΜ, τα οποία είναι απαγορευτικά για τους τουρίστες. Οι ουρές είναι απίστευτες. Τρία ΑΤΜ υπάρχουν σε ολόκληρο το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής και την Τετάρτη η ουρά έφτανε τα 400 μέτρα! Ποιος θα καθίσει με τα παιδιά του να πάρει χρήματα; Είναι καταστροφή αυτό που έκαναν. Εκπροσωπώ 3.200 επιχειρήσεις. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος. Τον τελείωσαν τον τουρισμό. Τέλος».
Κλεοπάτρα Αϊβαζίδου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιερισσού
Δεν μπαίνει άνθρωπος
«Δεν κάνουμε σεφτέ στα μαγαζιά μας. Η κατάσταση είναι δραματική. Δεν μπαίνει άνθρωπος. Ούτε Ελληνας, ούτε τουρίστας. Ανοίγουμε και κλείνουμε τα μαγαζιά μας με μηδενικά ταμεία. Στην καρδιά του καλοκαιριού καθαρίσαμε. Δεν βλέπουμε φως. Αν συνεχιστεί μία εβδομάδα ακόμα αυτή η κατάσταση θα βάλουμε όλοι λουκέτο. Περιμέναμε να δουλέψουμε αυτούς τους δύο μήνες, αλλά τελειώσαμε. Η μόνη κίνηση που υπάρχει είναι στα σούπερ μάρκετ που τρέχει ο κόσμος να προμηθευτεί τρόφιμα».
ΚΡΗΤΗ
Στην Κρήτη, και ειδικότερα στα Χανιά, παρατηρείται πτώση σε σχέση με πέρυσι, η οποία κινείται μέχρι στιγμής σε μονοψήφιο ποσοστό και οφείλεται στο γεγονός ότι το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου ήταν πεσμένο λόγω του γενικότερου κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας στη χώρα.
Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης
Εισάγουμε τα πάντα
«Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν γνωρίζουμε για πόσο θα μπορούν να τροφοδοτούνται τα ξενοδοχεία. Εισάγουμε τα πάντα, παραγωγική βάση δεν υπάρχει. Ακόμα και σήμερα, αν με έναν μαγικό τρόπο λύσει τα προβλήματά του το τραπεζικό σύστημα, θα χρειαστούν εβδομάδες για να ανοίξουν οι τράπεζες. Capital controls θα έχουμε για μήνες ή και χρόνια. Πάση θυσία πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε έξυπνα και ευέλικτα να παρακαμφθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουμε να πληρώσουμε στο εξωτερικό τις εισαγωγές».
Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων
Οι Ελληνες μεταθέτουν τις διακοπές τους
«Από το περασμένο Σάββατο είναι ελάχιστες οι νέες κρατήσεις, ωστόσο περιμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις μέρα με την ημέρα. Από το εξωτερικό δεν έχουμε ακυρώσεις, κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει με τους Ελληνες, οι οποίοι είναι γεγονός ότι μεταθέτουν τις διακοπές τους για αργότερα. Ενα ακόμη ζήτημα το οποίο μας απασχολεί είναι το θέμα της τροφοδοσίας για το οποίο είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τους προμηθευτές».
Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου
Λιγοστεύουν συνεχώς οι κρατήσεις
«Μέρα με την ημέρα, από την περασμένη Δευτέρα, παρακολουθούσαμε τις κρατήσεις να λιγοστεύουν, έστω και αν η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη από τις αγορές του εξωτερικού σε σχέση με τους Ελληνες».
Το ζήτημα του ανεφοδιασμού των ξενοδοχείων της Κρήτης αναδεικνύει και ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνοντας ότι στο νησί απ’ όταν ξεκίνησε ο περιορισμός κεφαλαίων η επάρκεια στα ξενοδοχεία ήταν για 2-2,5 εβδομάδες. Αναφέρει ότι η πληρότητα αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνά το 80% και ότι η φετινή σεζόν, έτσι κι αλλιώς, λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας στην αγορά ήταν χειρότερη σε σύγκριση με την περσινή.
Δημήτρης Διβόλης, γενικός γραμματέας Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης
Ακυρώσεις στο Διαδίκτυο
«Εχουμε ακυρώσεις από διαδικτυακά μέσα κρατήσεων. Οι λεγόμενοι πελάτες της τελευταίας στιγμής διστάζουν να έρθουν. Οι κρατήσεις αυτές είναι μειωμένες κατά πολύ. Υπάρχουν ερωτήματα πελατών του εξωτερικού προς τα γραφεία να ακυρώσουν τις διακοπές τους αλλά τους αντιτείνουν ότι δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει περαιτέρω την κατάσταση. Οπως μας λένε οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό, τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν μια τραγική κατάσταση. Εχουν την εντύπωση ότι δεν έχουμε καν να φάμε. Το μόνο έσοδο στην οικονομία της χώρας προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το καταστρέψουμε και αυτό».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας
Κατακόρυφη πτώση
«Την περίοδο αυτή θα έπρεπε να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Ειδικά φέτος που περιμέναμε ότι θα κάνουμε ρεκόρ κρατήσεων με τον τουρισμό να δείχνει τις προηγούμενες χρονιές ότι αντέχει και στηρίζει την εθνική οικονομία. Εχουμε κατακόρυφη πτώση στις κρατήσεις. Ο ρυθμός των ακυρώσεων αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Τα αποθέματα τροφίμων και ποτών το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουν εξαντληθεί. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν το προσωπικό τους. Οταν πηγαίνεις στην τράπεζα να πάρεις 60 ευρώ τι να περιμένεις; Δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε πλέον. Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να μείνει όρθιος».
Σπύρος Λαγωνικάκος,πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας
Αδεια τα αεροπλάνα
«Στη Μεσσηνία ο εσωτερικός τουρισμός είναι φέτος ανύπαρκτος, έχοντας ήδη διανύσει μια κακή πενταετία λόγω της κρίσης. Για τους ξένους, αυτό που έχει σώσει κάπως την κατάσταση από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ήταν η χρήση των πιστωτικών-χρεωστικών καρτών. Ο προορισμός βρισκόταν σε άνοδο αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο η Aegean πραγματοποιεί φέτος 12 δρομολόγια σε προορισμούς του εξωτερικού. Ωστόσο, η τωρινή συγκυρία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με τα γεγονότα στη Ρωσία και την Ουκρανία (περιοχή από την οποία προέρχεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών) είναι αρνητική, γεγονός το οποίο μας φοβίζει για τη συνέχεια. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει πτώση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ και τα αεροπλάνα που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν έρχονται -δυστυχώς- γεμάτα. Θετικό στοιχείο για εμάς, επί του παρόντος, αποτελεί το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι των προμηθειών».
Παναγιώτης Γεωργανές, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης
Τρέχουν να αγοράσουν παξιμάδια
«Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος υπήρξε κατακόρυφη πτώση στην αγορά. Τις πρώτες ημέρες παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα των τροφίμων. Οι κόσμος είναι φοβισμένος. Κυριολεκτικά περπατά και παραμιλά. Ενδεικτικό του φόβου είναι ότι συμπολίτες μας τρέχουν να αγοράσουν παξιμάδια για να τα έχουν στο σπίτι τους. Είναι τραγικό να είναι κλειστές οι τράπεζες. Από την Κατοχή είχαν να κλείσουν. Η οικονομία σταμάτησε. Δύναμη και ψυχραιμία σε όλους για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη στιγμή».
ΙΟΝΙΟ
Νίκος Γράψας, πρόεδρος ξενοδόχων Λευκάδας
Πάγωσαν οι κρατήσεις
«Οι ακυρώσεις που έχουμε είναι κυρίως από Ελληνες. Το 90% αυτών είναι από Ελληνες. Εχουν παγώσει οι κρατήσεις. Οι ξένοι τουρίστες δείχνουν ψυχραιμία και είναι ήρεμοι κατά τις διακοπές τους στο νησί. Δεν έχουν υπάρξει, ευτυχώς, προβλήματα με τους ξένους τουρίστες ούτε ακυρώσεις είχαμε, πέρα από κάποιες ελάχιστες που θα τις χαρακτήριζα μεμονωμένα περιστατικά».
Μάκης Τιμοθεάτος, πρόεδρος ξενοδόχων Κεφαλονιάς
Ψυχραιμία…
«Δεν έχουμε καμία ακύρωση μέχρι στιγμής από ξένους. Μας ευνοούν οι συνθήκες στην Τυνησία, αλλά το θέμα είναι να μη γίνουμε κι εμείς Τυνησία. Ψυχραιμία, οι στιγμές είναι πρωτόγνωρες για όλους. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και σε καμία περίπτωση να μη μεταδώσουμε φόβο και ανασφάλεια στους τουρίστες. Ο κόσμος που ήταν προγραμματισμένος να έρθει, έχει έρθει όλος. Η πληρότητα είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, που πρέπει να είναι για αυτή την εποχή. Οι κρατήσεις, ωστόσο, έχουν μειωμένο ρυθμό, ενώ πολλοί Ελληνες που ήταν να έρθουν στο νησί αυτή την εβδομάδα έχουν ακυρώσει λόγω του δημοψηφίσματος. Αυτή η εικόνα είναι ίδια και για την Ιθάκη. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την επάρκεια αγαθών και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε παραμένουν υψηλές».
Παναγιώτης Μπράμος, πρόεδρος ξενοδόχων Κέρκυρας
Δυσφήμηση για τον τόπο
«Ενα χάος υπάρχει. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται και τι θα γίνει. Δεν είναι θέμα ακυρώσεων, αλλά αν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ούτε καφέ δεν μπορούμε να προσφέρουμε στον τουρίστα, γιατί θα πρέπει να πληρώσω μετρητά για τις προμήθειες και έχω τα λεφτά στην τράπεζα. Τι πρόσωπο θα δείξω στον τουρίστα και πώς θα τον εξυπηρετήσω όταν μας έχουν δέσει τα χέρια; Προσπαθούμε να κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά, αλλά είναι πολλά τα προβλήματα που είναι αξεπέραστα. Θα του πω “δεν σου δίνω καφέ ή ψωμί γιατί δεν μου έδωσε ο προμηθευτής”; Αυτό είναι δυσφήμηση για τον τόπο! Ο τουρίστας δεν θα ξανάρθει. Εκεί που είχαμε 25 εκατομμύρια, σήμερα κινδυνεύουμε να πάμε στο βάραθρο. Οι κρατήσεις από ξένους έχουν παγώσει. Ο κόσμος είναι μαζεμένος. Δεν ξέρει τι να κάνει. Πώς θα έρθουν στην Κέρκυρα οι Ελληνες όταν δεν έχουν λεφτά; Με τα 60 ευρώ που μπορεί να βγάλει και με τα λεφτά του, αν έχει, μπλοκαρισμένα; Εξι μήνες διαπραγματευόμασταν και την τελευταία στιγμή δεν ξέρουμε πού είμαστε. Είναι καταστροφή για ολόκληρο τον τουρισμό στην Ελλάδα. Εχουμε Ιούλιο μήνα. Σήμερα έπρεπε να πληρώσουμε το προσωπικό. Με τι λεφτά θα τους πληρώσουμε; Εχουν δημιουργηθεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Να βάλουμε λίγο μυαλό. Εχει πληγεί η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας».
Γιώργος Χονδρογιάννης, πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας
Πεθαμένη η αγορά
«Η αγορά της Κέρκυρας είναι πεθαμένη. Καθαρές κουβέντες. Δεν μπαίνει ψυχή στα καταστήματα. Εχεις στην τσέπη σου 500 ευρώ και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Θα πας να ψωνίσεις; Τα υπερήφανα γηρατειά και τα τιμημένα νιάτα μπροστά στα ΑΤΜ. Δυστυχώς».
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος ξενοδόχων Ζακύνθου
Ολοι οι προμηθευτές ζητούν μετρητά
«Εχουμε ακυρώσεις από Ελληνες και από μεμονωμένους πελάτες. Οι κρατήσεις σαφώς έχουν παγώσει. Αυτή ήταν μια περίοδος όπου είχαμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες πλέον δεν υπάρχουν. Μέχρι στιγμής τηρούν στάση αναμονής οι tour operators. Οι ξένοι έρχονται γιατί έχουν προπληρώσει τα τουριστικά τους πακέτα, εντούτοις, εκείνος που έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει, ακυρώνει. Ομως, αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, θα αρχίσουμε να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με τις προμήθειές μας και δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που έχουμε δεσμευτεί, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τον επισιτισμό, αλλά και άλλα πράγματα. Ολα τα προϊόντα είναι εισαγόμενα και όλοι ζητούν μετρητά. Την εβδομάδα αυτή την αντέχουμε, αλλά από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η οικονομία καταστρέφεται και κινδυνεύουμε να εξευτελιστούμε διεθνώς».
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μεγάλο πλήγμα λόγω των τελευταίων εξελίξεων έχει δεχθεί ο τουρισμός της Μαγνησίας και ειδικότερα του Πηλίου, ο οποίος κινείται σε μεγάλο βαθμό και από Ελληνες τουρίστες.
Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας
Ακυρώσεις από Ελληνες μέχρι 80%
«Είχαμε ακυρώσεις από Ελληνες σε ποσοστό 70%-80%, ειδικά από εκείνους που παίρνουν άδεια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ για το διάστημα μετά τις 15 Ιουλίου μας λένε στα τηλέφωνα ότι -προς το παρόν- περιμένουν τις εξελίξεις. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν είδαμε ακυρώσεις από το εξωτερικό, ωστόσο μια αρνητική συνέπεια των τελευταίων ημερών είναι ότι έχουν σταματήσει τελείως να έρχονται νέες κρατήσεις. Ενα ακόμη αρνητικό γεγονός είναι ότι πήγαν πίσω οι εποχικές προσλήψεις, οι οποίες πραγματοποιούνται συνήθως τον Μάιο και τη φετινή σεζόν δεν ήταν δυνατόν να γίνουν ακριβώς λόγω της μειωμένης ζήτησης στα ξενοδοχεία της περιοχής, απόρροια της αστάθειας των τελευταίων μηνών. Είναι τουλάχιστον θετικό το γεγονός ότι τα καταλύματα της περιοχής δεν αντιμετωπίζουν θέμα επάρκειας προϊόντων καθώς πολλά ξενοδοχεία χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα συνεταιρισμών. Η πληρότητα για τα καταλύματα που κινούνται με ξένους -Γερμανούς, Αυστριακούς αλλά και πολλούς Βαλκάνιους- είναι λίγο πάνω από το 60%, ενώ οι ξενοδόχοι που δουλεύουν με Ελληνες έχουν πληρότητα χαμηλότερη του 50%. Η χρονιά θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι, όπως τουλάχιστον φαινόταν έως και τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι συνθήκες αστάθειας στη χώρα ανέτρεψαν την κατάσταση προς το χειρότερο».