της Μάρας Μπέκα
Σε ένα δείπνο διαφορετικό από τα άλλα, που καταργεί την όραση και οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις πραγματοποιήθηκε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο του Ηρακλείου.
Πρόκειται για το «Δείπνο στο σκοτάδι», μια πρωτοβουλία των ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα.
Το «Δείπνο στο σκοτάδι» πρωτοδιοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα. Η επιτυχία της δράσης οδήγησε σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Τρίπολη.Η χθεσινή εκδήλωση ήταν η 4η στην Κρήτη και η 8η σε όλη την Ελλάδα.
Εμπνευστής της ιδέας, ο 28χρονος δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, Επικεφαλής της Νεολαίας Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και Ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών. Ο ίδιος εκ γενετής τυφλός αγωνίζεται καθημερινά για τα κοινά και για να βελτιώσει την ζωή των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Αν και πολύ νέος σε ηλικία, ο Βαγγέλης Αυγουλάς έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό: είναι τακτικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή οργάνωση «Views» για νέους με προβλήματα όρασης, πρόεδρος στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων των δήμων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Πετρούπολης και Καματερού, πρόεδρος στη νεολαία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιλίου.
«Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν στην θέση της δικής μας ζωής… Να νιώσουν την δική μας καθημερινότητα και να λειτουργήσουν όπως λειτουργούμε εμείς. Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία που διεθνώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με εστιατόρια να λειτουργούν καθημερινά με αυτή τη φιλοσοφία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, τα λεγόμενα «Dinner inThe Dark» δήλωσε ο κ. Αυγουλάς στο ekriti.gr
«Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες πολιτών που ταλαιπωρούνται από την αναπηρία και δεν εκφράζονται», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Δυστυχώς η αναπηρία στην Ελλάδα κοστίζει ακριβά και δεν υπάρχουν δομές που μπορούν να καλύψουν τεχνολογικά όλα τα είδη αναπηρίας αλλά ούτε και η κατάλληλη κρατική πρόνοια και κοινωνική μέριμνα, επίσης».
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ στο ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Όλοι οι συμμετέχοντες χθες βράδυ βρέθηκαν ξαφνικά σε μια αίθουσα, όπου δεν θα υπήρχε καμία πηγή φωτός. Το εστιατόριο είχε κλείσει όλα τα φώτα, με τις κουρτίνες και τα παράθυρα να καλύπτουν ερμητικά κάθε φωτεινή ένδειξη, ενώ οι συνδαιτυμόνες δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, αναπτήρες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός.
Οδηγοί, όπως χαρακτήριζαν τα ειδικά εκπαιδευμένα άτομα εθελοντισμού με ή χωρίς προβλήματα όρασης, κατηύθυναν τους θαμώνες στα τραπέζια τους με τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να τους βοηθήσουν να βιώσουν την εμπειρία.
Το μενού είχε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Με πρώτο, δεύτερο, κυρίως πιάτο και απεριτίφ και όλα αυτά, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Ένιωθες την ζέστη του πιάτου, μύριζες την μυρωδιά του αλλά δεν μπορούσε να το δεις. Το κρασί και το νερό τα καταλάβαινες… από την μυρωδιά.
Κλειδί για την επιτυχία της βραδιάς αποτέλεσε μια οδηγία-κανόνας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης: τα αντικείμενα και τα πιάτα είχαν τοποθετηθεί στο τραπέζι με τη μέθοδο του ρολογιού (για παράδειγμα το κρέας τοποθετημένο στη θέση της ώρας 12, το ποτήρι του κρασιού στη θέση της ώρας 3, ενώ οι πατάτες στη θέση της ώρας 6).
Τα φώτα ήταν κλειστά για τρεις ώρες και άνοιξαν στις 12.00 μμ μετά το δείπνο για να ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή ορχήστρα, από άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης, με στόχο να στείλει και αυτή ένα μήνυμα κοινής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων.
Επόμενος στόχος του Βαγγέλη Αυγουλά είναι το «Δείπνο στο σκοτάδι» να διοργανώνεται σε συνεργασία με σχολεία ή πανεπιστήμια, για να συμμετάσχουν σε αυτό παιδιά και νέοι. Όνειρό του είναι, επίσης, να λειτουργήσει ένα εστιατόριο στην Ελλάδα, που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση δείπνα στο σκοτάδι.
Τα έσοδα από την εκδήλωση στο Ηράκλειο θα διατεθούν στο Σύλλογο «Ηλιαχτίδα» που εδρεύει και λειτουργεί στο Πα.Γ.Ν.Η. για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Αυγουλάς – Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μόλις άνοιξαν τα φώτα στις 12.00, λόγω απαγόρευσης κατά τη διαδικασία