του Στρατή Λημνιού
Ο Χαλάφ Ακχόσο είναι ένας 32χρονος Σύρος που είδε τη ζωή του να αλλάζει ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και την οικογένειά του στη Συρία λόγω της δραματικής κατάστασης που βίωσε εκεί λόγω πολέμου.
Σήμερα βλέπει τις αντικειμενικές δυσκολίες των μεταναστών που έρχονται για να βρουν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής στην Ελλάδα, αποκαλύπτει τις συμφωνίες που γίνονται έναντι χιλιάδων δολαρίων για τη μεταφορά μεταναστών από δουλεμπόρους και στέλνει μήνυμα στην αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής για την τελευταία απόφαση να μεταφερθούν οι μετανάστες του Πεδίου Άρεως στο Βοτανικό, προειδοποιώντας ότι το κύμα μεταναστών στην Ελλάδα θα κορυφωθεί το Σεπτέμβριο.
«Ετοιμάζονται να έρθουν μέσω Τουρκίας πάνω από 500.000 χιλιάδες μετανάστες από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Αλγερία, Μαρόκο και Πακιστάν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι λόγω των πολεμικών καταστάσεων που ζουν θέλουν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής και πληρώνουν όσο όσο για να φύγουν. Πουλάνε σπίτια, ό,τι έχουν και δίνουν στους δουλεμπόρους από 1.000 μέχρι και 2.000 δολάρια ανά άτομο για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αν κάποιος δεν έχει χρήματα δεν μπορεί να μπει καν μέσα στη βάρκα.
Ξέρω ότι το Σεπτέμβρη θα έρθουν πάρα πολλοί μετανάστες εδώ. Κάθε μέρα είμαι από τα χαράματα στην Ομόνοια και βλέπω πάνω από 200 άτομα να είναι συγκεντρωμένα χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν και που θα πάνε. Εδώ στο κέντρο έρχονται πιο πολύ Σύροι, που είναι ήσυχοι και δε δημιουργούν προβλήματα. Αυτοί που είναι από Πακιστάν ή Αφγανιστάν πηγαίνουν στην πλατεία Βικτωρίας. Οι Σύροι μη ξεχνάμε ότι έρχονται με χρήματα άρα μπορούν να αγοράσουν και το φαγητό τους και ότι θέλουν άρα δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται οι ιδιοκτήτες μαγαζιών στο κέντρο. Εγώ επειδή μιλάω και ελληνικά είμαι εδώ και 8 χρόνια σε αυτή τη χώρα προσπαθώ να τους βοηθάω. Είμαι κοντά τους για ό,τι με χρειαστούν. Οι μετανάστες αν ήξεραν την κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί εδώ στην Ελλάδα δεν πιστεύω ότι θα έρχονταν ποτέ», λέει ο 32χρονος Χαλάφ μιλώντας στο protothema.gr.
Γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τη δική του εμπειρία όταν αναγκάστηκε να αφήσει τα πάντα πίσω στην πατρίδα του και να έρθει στην Ελλάδα. «Μου είχαν αρχικά ζητήσει 1.000 ευρώ. Αν επέλεγα να ταξιδέψω με ψεύτικα χαρτιά και πλαστό διαβατήριο θα έπρεπε να δώσω 3.000 ευρώ. Στη θάλασσα φοβόμουν και έτσι ήρθα με τρένο. Πρώτος σταθμός μετά τα σύνορα της Τουρκίας ήταν η Θεσσαλονίκη και μετά ήρθα Αθήνα. Τότε θυμάμαι το 2008 ουσιαστικά ξεκινούσε και η κρίση εδώ. Με φιλοξένησε ένας φίλος μου εδώ ο οποίος μου είχε πει ότι θα ήμασταν οι δυο μας αλλά τελικά στο σπίτι έμεναν άλλα 11 άτομα κάτω από κακές συνθήκες.
Ήμουν 8 μήνες χωρίς δουλειά, κυνηγημένος. Ήθελα να γυρίσω πίσω, φοβόμουν να πάω ακόμη και στο σούπερ μάρκετ να πάρω καφέ. Μετά ήμουν τυχερός βρήκα δουλειά και τώρα είναι όλα καλά έχω φίλους Έλληνες και ξένους. Πάντως θα έλεγα στους μετανάστες να μην έρχονται εδώ είναι δύσκολο να επιζήσει κανείς στην Ελλάδα από την άλλη καταλαβαίνω ότι από το να ζεις σε συνθήκες πολέμου καλύτερα να έρθεις εδώ. Τώρα όσον αφορά στη μεταφορά των μεταναστών από το Πεδίο του Άρεως στο Βοτανικό θέλω να πω στην κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι φοβάμαι πως λέει μόνο λόγια και δε θα κάνει κάτι παραπάνω. Καταλαβαίνω ότι προσπαθεί αλλά αυτό δε φτάνει», καταλήγει ο Χαλάφ.