Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του διαβατηρίου του Αχμάντ Αλμοχαμάντ
Δηλώσεις για το προσφυγικό ζήτημα έκανε σήμερα το απόγευμα, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάκας.
Ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος αρχικά στις εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, μίλησε για τα στοιχεία που προκύπτουν για τον έναν εκ των δραστών της επίθεσης στο Παρίσι, που πέρασε από τη Λέρο.
Πρόκειται για τον Αλμοχαμάντ Αχμάντ, που είναι, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, το μοναδικό άτομο, για το οποίο μας ζητήθηκε βοήθεια από τη γαλλική αστυνομία -με αίτημά της, το οποίο βασίστηκε στο διαβατήριό του.
Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του διαβατηρίου του Αχμάντ και είπε ότι πέρασε από την Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με 198 άτομα, σε λέμβο που έφτασε στη Λέρο. Εκεί (στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου) έγινε η καταγραφή του και, στη συνέχεια, έβγαλε εισιτήριο και έφτασε στον Πειραιά, στις 8 Οκτωβρίου.
«Βάσει των στοιχείων που μας έχουν δώσει οι Γάλλοι, προκύπτει ότι ένας άνθρωπος που έχει περάσει από 5-6 χώρες της Ευρώπης είναι τρομοκράτης, τον αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτη» και τον συνδέουν με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, είπε ο κ. Μουζάλας, αναφέροντας ότι ελέγχθηκε μονάχα από τρεις χώρες, από τις 5-6 από τις οποίες πέρασε.
Ο άνθρωπος αυτός δεν ταυτοποιήθηκε με βάση το διαβατήριο του, αλλά κατεγράφη σωστά στην Ελλάδα, δακτυλοσκοπήθηκε όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες κι έτσι προκύπτει ότι ο ίδιος άνθρωπος που πέρασε από τη Λέρο βρέθηκε νεκρός και θεωρείται ως ένας από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.
Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες και οι όροι από την ελληνική πλευρά.
Όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, «ο κάτοχος του διαβατηρίου έβγαλε εισιτήριο για Πειραιά όπου έφθασε στις 8 Οκτωβρίου κι έφυγε από την Ελλάδα. Βρίσκουμε ότι καταγράφεται πάλι τον Οκτώβριο στην Κροατία, ενημερωτικό σημείωμα της οποίας αποδεικνύει ότι έχει γίνει η ταυτοποίηση του σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, παρότι κάποιοι την κατηγορούν ως «ξέφραγο αμπέλι»».
Από την Αθήνα πέρασε στα Σκόπια (εκτός Σένγκεν χώρα) και μετά καταγράφηκε ξανά σε Σερβία και Κροατία, είπε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας πως «από εκεί και πέρα όλοι πιθανολογούμε την διαδρομή που ακολούθησε, καθώς δεν υπάρχει καταγραφή από άλλη χώρα ούτε στην Γαλλία, την Αυστρία ή άλλες χώρες κι έτσι υπάρχουν πολλές πιθανές διαδρομές που μπορεί ν ακολούθησε ως το Παρίσι».
«Αυτό που θέλουμε να πούμε ότι η χώρα μας αποδεικνύεται ότι έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτεί η ΕΕ για την καταγραφή όσων έρχονται στην Ελλάδα» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μουζάλας.
Εγώ ισχυρίζομαι, σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ότι κάνουμε την πιο πλήρη καταγραφή που κάνει χώρα της Ευρώπης, χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχουν κενά.
«Κατά την άποψη μας η βομβιστική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει είτε περνώντας με διαβατήρια είτε κανονικά… Θα ήταν λάθος εξαιτίας αυτού του τρομοκράτη να συνδέσει κανείς το προσφυγικό με το τρομοκρατικό και να αρχίσουν να υφίστανται συνέπειες οι πρόσφυγες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Είναι άλλο να υπάρχουν καλύτεροι έλεγχοι στα σύνορα από το να κλείνουν σύνορα και να υψώνονται φράχτες, χωρίς να διασφαλίζεται η ασφάλεια στην Ευρώπη».
«Για κάτι τέτοιο, θα πρέπει η καταγραφή και η μετεγκατάσταση να γίνονται από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία όπου πρωτοπηγαίνουν οι πρόσφυγες, ώστε να γίνουν με μεγαλύτερη ηρεμία και με άλλα μέσα από ότι να γίνουν κάτω από «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» μετά από ναυάγια με βάρκες στο Αιγαίο ή μέσα από βουνά» σημείωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μουζάλας είπε ότι το προσφυγικό «προφανώς είναι διεθνές θέμα, συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα, δεν είναι τυχαίο ότι στην επανεγκατάσταση των προσφύγων έχουν και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς», συμπληρώνοντας ότι «το να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος στα σύνορα, από μόνο του μπορεί να λέει κάτι καλό, μπορεί κάτι κακό» και προσθέτοντας ότι «το αν ένα διαβατήριο είναι πλαστό ή όχι διαπιστώνεται με τον ίδιο τρόπο για πρόσφυγες και ντόπιους δεν υπάρχει άλλη μέθοδος, παρά μία, η “παλιά”».
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Πολωνίας ότι πλέον δεν θέλει να υποδεχθεί στο έδαφος της άλλους πρόσφυγες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «αυτό το χτύπημα θα αξιοποιηθεί από πάρα πολλούς για να υπάρξει μία αντίδραση ενάντια των συμφερόντων του Προσφυγικού ζητήματος και των δικαιωμάτων του, που είναι αυστηρά νομική έννοια και πρέπει να τηρείται. Θα αξιοποιηθεί και για να αναζωπυρωθούν ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις, που τώρα τους δίνεται χώρος να αναπτυχθούν κι άλλο κι αυτό η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει με πράξεις, όπως π.χ. να αυξήσει τους ελέγχους για την ασφάλεια χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων».