Της Βίκυς Βετουλάκη
Προ των πυλών βρίσκεται για άλλη μια φορά, το θέμα της αναδιάρθρωσης της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, με την δημόσια διαβούλευση να βρίσκεται σε εξέλιξη και την Τετάρτη στην Τρίπολη, να πραγματοποιείται συνάντηση για τη δομή της Αστυνομίας στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα αυτό έφερε μεγάλη αναταραχή και στον ίδιο το χώρο των αστυνομικών, αλλά και στις κοινωνίες, καθώς οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί (όπως για παράδειγμα στη Μεσσηνία η κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών) ήταν πασιφανές ότι θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα είχαν σκοπό να λύσουν.
Ευτυχώς, αυτή η αναδιάρθρωση που έφτασε μέχρι την πόρτα του Εθνικού Τυπογραφείου και ήταν έτοιμη να εφαρμοσθεί, ακυρώθηκε, με την υπόσχεση να ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος.
Στην Τρίπολη
Αυτή η διαβούλευση έχει ξεκινήσει και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις διαφόρων περιφερειών, όπου παρουσιάζεται το σχέδιο του Υπουργείου και καταγράφονται όλες οι απόψεις.
Η συνάντηση αυτή για τους 5 νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη στην Τρίπολη, όπου είναι και η έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση αυτή θα παραστεί και εκπρόσωπος της πολικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με πιθανότερο τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για την αναδιάρθρωση του αστυνομικού σώματος, σε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ο κ. Αναγνωστάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν ολιγάριθμα αστυνομικά τμήματα που κατ’ ουσίαν διεκπεραιώνουν διοικητικές αρμοδιότητες και δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη συγχωνεύσεων, αλλά και την ενίσχυση της αστυνομίας με περιπολικά και μηχανές.
Όπως ανέφερε, οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ως στόχο την βελτίωση της αστυνόμευσης και υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση, πριν διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο των αλλαγών που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, οπότε και θα γίνουν και οι κρίσεις στο σώμα. «Πάμε σε εξορθολογισμό για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για καλύτερη αστυνόμευση
Το Υπουργείο επιμένει, ότι «λιγότερα Αστυνομικά Τμήματα, σημαίνει καλύτερη αστυνόμευση για τον πολίτη», ενώ ο κ Αναγνωστάκης πρόσφατα προχώρησε σε διευκρινίσεις.
Όπως υπογράμμισε, σήμερα παρατηρούνται προβλήματα στην αστυνόμευση κυρίως λόγω των διασκορπισμένων και υποστελεχωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης – αναδιάταξης θα κλείσουν πολλά αστυνομικά τμήματα και θα αυξηθούν τα κρούσματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας. «Είναι εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση το εγχείρημα. Επειδή δεν έχουμε αστυνόμευση στην ουσία και επειδή φυλάμε τα κτίρια, τα αστυνομικά καταστήματα και βεβαίως μόνο διοικητικές ενέργειες και δράσεις μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες γι΄ αυτό πηγαίνουμε σε αυτό που λέμε αναδιάταξη – αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης. Όπως εξήγησε, μόνο για τη φύλαξη ενός κτιρίου αστυνομικού τμήματος χρειάζονται σήμερα γύρω στα 15 άτομα προσωπικό (αστυφύλακες, γραμματείες, αξιωματικοί υπηρεσίας, κ.ά.).
«Άρα καμία υπηρεσία αστυνόμευσης δεν προσφέρεται στην περιοχή. Επιδιώκουμε οι αστυνομικοί να βγούνε έξω να κάνουμε εποχούμενες, πεζές περιπολίες. Όταν έχουμε ενισχυμένο αστυνομικό τμήμα μπορούμε να βγάζουμε περισσότερες περιπολίες, αντί να έχουμε μέσα σε ένα κατάστημα 10 ανθρώπους οι οποίοι επίσης κάνουν διοικητική δουλειά, αλλά δεν προσφέρουν αστυνόμευση» τόνισε.
Αναδιάρθρωση και κρίσεις μαζί
Στις συναντήσεις αυτές ανά περιφέρεια, παρουσιάζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου.
Στις παρουσιάσεις αυτές, όπως και σε αυτή της Τετάρτης στην Τρίπολη, καλούνται να παραστούν τοπικοί Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλοι φορείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των περιοχών.
Φυσικά, πρωτεύοντα ρόλο έχουν και οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων των νομών.
Παρατηρήσεις και προτάσεις που θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν στην τελική κατάρτιση των προτεινόμενων σχεδίων.
Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχει καθορισθεί η πρόταση για τα νέα αναδιαρθρωμένα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα και το Μάρτιο θα μπορεί να εφαρμοσθεί η νέα δομή, οπότε ανάλογα με αυτή θα γίνουν και οι νέες κρίσεις στο Σώμα.