Γενικευμένη έκρηξη στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Μετά τις συγκρούσεις τη νύχτα της Τετάρτης Αφγανών και Σύρων στο λιμάνι του Πειραιά, σε πεδίο μάχης μετράπηκε το hotspot της Χίου στο Χαλκειός όπου οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Η συνύπαρξη μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού για μία ακόμη φορά Αφγανοί και Σύριοι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το Hotspot τα ξημερώματα της Παρασκευής να θυμίζει πεδίο μάχης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διακοπής των επεισοδίων και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η δραματική έκκληση του Προέδρου των Γιατρών του Κόσμου Νικήτα Κανάκη, που σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσα έρχονται σε Πειραιά και Ειδομένη.
Ο κ.Κανάκης είπε πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε Ειδομένη και Πειραιά παραπέμπουν σε «φαβέλες» και εκτίμησε πως όσα συνέβησαν χθες στον Πειραιά μπορεί να είναι προάγγελος μιας εφιαλτικής καθημερινότητας.
Μετά τις συμπλοκές ομάδων προσφύγων στον Πειραιά, ο κ.Κανάκης ανέβασε στο facebook το μήνυμα προς κάθε αρμόδιο: «Δώστε προτεραιότητα στο λιμάνι πριν να είναι αργά…»
Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς ο Πειραιάς, η Ειδομένη, αλλά και ανοιχτά κέντρα κράτησης, στα οποία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, «βράζουν» στην κυριολεξία και βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση δείχνοντας ότι η πολύμηνη παραμονή προσφύγων και μεταναστών ακόμη και σε οργανωμένα κέντρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι κανένας από τους ανθρώπους αυτούς δεν επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» προσφύγων και μεταναστών την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με όπλο την ενημέρωση. Το θέμα έχει και εσωκομματική ουρά εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των 53+ να εγείρει σημαντικές ενστάσεις για αυτό καθ’ εαυτό το περιεχόμενο της συμφωνίας την ώρα μάλιστα που σήμερα θα συζητηθεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο νόμου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στη συμφωνία και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή.
Ωστόσο κομβικά ερωτήματα όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με όσους πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μεταφερθούν στα οργανωμένα κέντρα παραμονής, αν οι μετανάστες θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα και πως θα αντιμετωπίζονται όσοι εξ αυτών παραβιάζουν το νόμο και συμμετέχουν για παράδειγμα σε επεισόδια. Η εντολή πάντως που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι να μην παρεμβαίνουν απλά, με σημαντική καθυστέρηση όπως έγινε χθες στον Πειραιά, να μπαίνουν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες.
Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία ελπίζει ότι θα στείλει το μήνυμα πως πέρα από το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού ο μόνος τρόπος να φτάσει κάποιος στην Ευρώπη είναι η νόμιμη οδός, δηλαδή μέσω της Τουρκίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης.
5.350 στον καταυλισμό του Πειραιά
Tουλάχιστον 631 μετανάστες και πρόσφυγες, αναχώρησαν χθες από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία, ενώ σε 5.350 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη αλλά και το επιβατηγό «Πρέβελη» με 5 άτομα από τα Δωδεκάνησα. Χθες βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα.
Λιμενικοί: Τι χειρότερο περιμένουμε να συμβεί στον Περαιά
Ηχηρό μήνυμα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος για την κατάσταση στον Πειραιά με επιστολή στον Θ. Δρίτσα και τον αρχηγό του Λιμενικού. «Η Ομοσπονδία μας και η Ένωση Προσωπικού ΛΣ Αττικής-Πειραιά & Νήσων, είχαν εδώ και πολλές ημέρες επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο.
Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να γίνει αντιληπτό ότι καθημερινά πλέον κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όχι μόνο όλων αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων αλλά και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Τι χειρότερο πρέπει να συμβεί ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού;
Καλούμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σταδιακής μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών σε κατάλληλους χώρους, ανθρώπινους και ασφαλείς».