Τα πρώιμα αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου είναι απογοητευτικά για την Κρήτη
Τί κι αν η Κρητική διατροφή υπήρξε πρότυπο για καλή υγεία; Οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών σήμερα, ελάχιστη σχέση έχουν με τη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά στην υγεία των Κρητικών.
Σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και παραγόντων κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), που αποτελεί την πρώτη μελέτη καταγραφής των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, το 48% των Κρητικών είναι παχύσαρκοι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα υγείας. 4 στους 10 Κρητικούς είναι καπνιστές, το 30% είναι υπερτασικοί και το 10% διαβητικοί. Μάλιστα οι πάσχοντες είτε δε γνωρίζουν για την κατάστασή τους είτε δε φροντίζουν για αυτή! Από τους υπερτασικούς μόνο το 1/3 ρυθμίζει σωστά την αρτηριακή του πίεση, το άλλο 1/3 υποθεραπεύεται και το 1/3 δεν γνωρίζει καν ότι έχει αρτηριακή υπέρταση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους διαβητικούς: 1 στους 4 διαβητικούς είναι αρρύθμιστος και 1 στους 3 διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.
Η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο πανελλαδικό δείγμα 6000 ατόμων του ενήλικου γενικού πληθυσμού, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και σε αυτήν συμμετέχουν όλες οι Ιατρικές σχολές της χώρας. Τον συντονισμό της μελέτης έχει η καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γιώτα Τουλούμη. Στην Κρήτη επιλέχθηκαν τυχαία 400 άτομα από τους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Επιστημονικός υπεύθυνος για την Κρήτη είναι ο κ. Γρηγόρης Χλουβεράκης, αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Πέμπτη 5/11 στην αίθουσα Καστελλάκη του ΕΒΕΗ. Ομιλητές ήταν οι κκ Γρηγόρης Πασπάτης, Γρηγόρης Χλουβεράκης, Ευάγγελος Ζάχαρης και Δημήτρης Σαμωνάκης.