Φοροαπαλλαγές: Ποιοι ωφελούνται
Στο ζήτημα της αξιολόγησης και στο τι πήγε στραβά και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι στιγμής αναφέρεται σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Αγορά.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων από τη μείωση που θα προκύψει στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5%, που αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης, το 1% θα δοθεί προς τους μικρομεσαίους υπό μορφή φοροαπαλλαγών και μείωσης ασφαλιστικών εισφορών.
«Νομίζω ότι είναι ακόμα εφικτός ο στόχος, και όπως έχω πει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση. Έχουμε κάνει τη θέση μας καθαρή σε σχέση με τη σημασία της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Αν η Ευρώπη δεν εξασφαλίσει τους όρους να συμμετέχουν τουλάχιστον στη φάση της ανάκαμψης, τότε δεν έχει μάλλον. Οι συλλογικές συμβάσεις, με αυτή την έννοια, είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος. Επιπλέον έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει ούτε οικονομική, ούτε πολιτική λογική».
[irp posts=”88704″ name=”13ος μισθός και 5.000 προσλήψεις σε νοσοκομεία : Τα δίνει όλα ο Τσίπρας (ΒΙΝΤΕΟ)”]
1% των πλεονασμάτων στους μικρομεσαίους
Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι «να μειωθούν στο 2,5% όσο πιο γρήγορα γίνεται και να δεσμευτούμε ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται, θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών. Επιπλέον, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, από φοροδιαφυγή για παράδειγμα, για κοινωνικούς σκοπούς. Ένας συμβιβασμός που έχει πολιτική και οικονομική λογική και αμβλύνει τη λιτότητα».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ σημειώνει ότι «όλοι οι θεσμοί και όλα τα κράτη-μέλη- και όχι μόνο εμείς – καταλαβαίνουν τη σημασία του εγχειρήματος. Με αυτή την έννοια, είμαι αισιόδοξος. Η λογική ενός προγράμματος δεν είναι να οδηγήσει σε ένα επόμενο πρόγραμμα αλλά στην έξοδο. Ποιος δεν το θέλει αυτό;»