Η κατάληξη του θρίλερ με την εξαφάνιση των δύο ανδρών στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας αποδείχθηκε τραγική, καθώς τελικά οι δύο φίλοι ανευρέθησαν νεκροί.
Η ίδια η ιστορία τους όμως, η ακριβής εξέλιξή της, παραμένει αδιευκρίνιστη και ανεξιχνίαστη, γεμάτη από αναπάντητα ερωτήματα: Πώς το μαύρο Corolla βρέθηκε αναποδογυρισμένο μέσα στο νερό του αυλακιού; Ποιος ήταν ο προορισμός των δύο αγροτών, του 35χρονου Βασίλη Γρατσάνη και του 40χρονου Γιάννη Κορδώση τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς; Γιατί δεν οδηγούσε ο Γρατσάνης, όπως θα ήταν το φυσιολογικό, εφόσον αυτός ήταν ο ιδιοκτήτης του ΙΧ, αλλά ο φίλος του; Γιατί συνέβη η εκτροπή του αυτοκινήτου από την κανονική του πορεία και μάλιστα σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια, «παγίδες» κ.λπ και η χάραξη είναι σχεδόν ευθεία; Γιατί, ενώ η κοίτη του αυλακιού είναι τρόπον τινά παράλληλη με αυτή της ασφάλτου και εκτείνεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το οδόστρωμα, το τουμπαρισμένο Corolla ήταν αθέατο επί τρία ολόκληρα 24ωρα;
Τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από την κατάσταση του αυτοκινήτου, καθώς το εμπρός του μέρος μοιάζει ανέπαφο και μόνο η συμπίεση και η θραύση του παρμπρίζ μαρτυρούν την ανατροπή, ενώ αντιθέτως το ουραίο τμήμα, από την μεσαία κολώνα και πίσω δείχνει άσχημα χτυπημένο στα πλάγια; Υπήρξε, άραγε, μια απόπειρα της τελευταίας στιγμής να ανακτηθεί η πορεία του, με βίαια στροφή του τιμονιού, σε έναν ελιγμό πανικού από τον οδηγό, κάτι που ενδεχομένως αποδείχθηκε μοιραίο, εφόσον αποσταθεροποίησε ακόμη χειρότερα το όχημα, προσέκρουσε με το πίσω μέρος στα πλαϊνά τοιχώματα του αυλακιού και κατόπιν ανετράπη; Αιτία θανάτου των δύο ανδρών ήταν ο πνιγμός, καθώς εκλωβίστηκαν σε ένα αυτοκίνητο που βούλιαζε ανάποδα μέσα στο αυλάκι, αναρωτιέται όμως κανείς εάν και έως ποίου χρονικού σημείου είχαν τις αισθήσεις τους. Κι αυτό έχει σημασία, όχι μόνο για να γίνει αναπαράσταση των στιγμών της θανάσιμης, φριχτής αγωνίας που προηγήθηκε του τέλους τους, αλλά και για να γίνει γνωστό εάν αποπειράθηκαν, έστω και επί ματαίω, να σωθούν, δραπετεύοντας ίσως από τα παράθυρα -κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί τη μόνη λύση σε περίπτωση βύθισης ενός αυτοκινήτου στο νερό, εφόσον η πίεση καθιστά αδύνατο το άνοιγμα των θυρών. Εάν οι δύο φίλοι είχαν συναίσθηση του τι συνέβαινε, γιατί δεν έκαναν ούτε καν την αυθόρμητη κίνηση να λύσουν τις ζώνες ασφαλείας που τους κρατούσαν δεμένους στα καθίσματά τους;
Τα επίσημα στοιχεία
Το τυπικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ σχετικά με το περιστατικό, αν μη τι άλλο, περιγράφει το σημείο στο οποίο ανευρέθη το μαύρο Corolla των δύο άτυχων ανδρών: «Ολοκληρώθηκε σήμερα (4-1-2016) το πρωί, η συντονισμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο ημεδαπών ανδρών, ηλικίας 35 και 40 ετών, οι οποίοι είχαν εξαφανισθεί τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς από την περιοχή του Αιτωλικού.
Ειδικότερα, εντοπίστηκε στην επαρχιακή οδό Αιτωλικού-Αστακού, στο ύψος της Κατοχής, σε αυλάκι βάθους έξι μέτρων που περιείχε νερό ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων και ήταν καλυμμένο από βλάστηση (καλαμιές κ.λπ) το αυτοκίνητο του 35χρονου, το οποίο είχε εκτραπεί της πορείας του και ανατραπεί. Στη συνέχεια άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου απεγκλώβισαν από το αυτοκίνητο και ανέσυραν τις σορούς των δύο ανδρών».
Από τη δική της πλευρά, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα που ανέλαβε να εξετάσει τους δύο νεκρούς απεφάνθη ότι «ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική διερεύνηση και στις δύο σορούς, τη σορό του Κορδώση Ιωάννη και του Γρατσάνη Βασιλείου. Αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο πνιγμός εντός ύδατος. Τόσο από τη νεκροψιακή διερεύνηση όσο και από τη νεκροτομική, δεν προέκυψαν ευρήματα εξωτερικώς αλλά και εσωτερικώς στο σώμα που να προσανατολίζουν υπέρ οποιασδήποτε άλλης εκδοχής. Δεν παρατηρήθησαν ίχνη βίας στο σώμα, δεν υπήρξαν κακώσεις συμβατές με τροχαίο ατύχημα. Ασφαλώς προηγήθηκε τροχαίο ατύχημα, πλην όμως η αιτία θανάτου παραμένει ο πνιγμός».
Το πόρισμα της ιατροδικαστού αποκλείει εντελώς ένα ενδεχόμενο το οποίο είχε μεν κυκλοφορήσει σαν φήμη στην τοπική κοινωνία, εξ αρχής όμως θεωρήθηκε μάλλον ελάχιστα πιθανό να έχει συμβεί ή και να σχετίζεται με την απώλεια των Γρατσάνη και Κορδώση:
Πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί μίας φιλονικίας με αλλοδαπούς στο νυχτερινό κέντρο όπου διασκέδαζαν οι δύο αγρότες πριν φύγουν με το μαύρο αυτοκίνητο. Υπενθυμίζεται, δε, ως συμπληρωματικό στοιχείο το ότι πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή είχε γίνει σύλληψη για διακίνηση χασίς.
Ωστόσο, η ιατροδικαστής ήταν σαφής και από το πόρισμά της επιβεβαιώνεται ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο Γιάννης Κορδώσης, ενώ ο Βασίλης Γρατσάνης βρισκόταν δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας στο διπλανό κάθισμα. Εκτός της μαρτυρίας των πυροσβεστών που εξετέλεσαν τον απεγκλωβισμό των πτωμάτων, οι εκδορές και οι εκχυμώσεις που εντόπισε η κα Τσιόλα στις κνήμες και τα γόνατα του Γρατσάνη συνάδουν με το ότι δεν οδηγούσε αυτός το αυτοκίνητό του, αλλά είχε προτιμήσει να δώσει το τιμόνι στον Κορδώση.
Τα τελευταία ίχνη
Η Κατοχή όπου βρέθηκε αναποδογυρισμένο το μαύρο Toyota Corolla είναι ένας οικισμός που απέχει περί τα 25 χιλιόμετρα από την πόλη του Μεσολογγίου, προς τα βορειοδυτικά. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ο 34χρονος Βασίλης Γρατσάνης καταγόταν από τα Πηγάδια Παλαιομάνινας και ο 40χρονος Γιάννης Κορδώσης από το Πεντάλοφο, δύο χωριά της περιοχής, την οποίαν, όπως είναι φυσικό, γνώριζαν ιδιαίτερα καλά.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις συγγενών και περιοίκων, οι δύο φίλοι που διασκέδαζαν στο Πεντάλοφο έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς και βρίσκονταν στην περιοχή του Νεοχωρίου. Κινήθηκαν προς το χωριό Λεσίνι, εκεί όπου το Corolla καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας εργοστασίου, στις 03:50. Μια δεύτερη καταγραφή από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος σούπερ-μάρκετ του Πενταλόφου δείχνει το ίδιο αυτοκίνητο να κινείται στο χωριό, προφανώς αφού οι Γρατσάνης και Κορδώσης αποβίβασαν εκεί κάποιον φίλο τους. Από το σημείο αυτό και πέρα, το μόνο που απέμεινε για τους δύο άντρες ήταν το σήμα από τα κινητά τους τηλέφωνα, το οποίο χάθηκε περίπου στις 05:15. Στις 06:00 ο Βασίλης Γρατσάνης, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει στην μητέρα του πριν φύγει για το γλέντι της παραμονής του νέου έτους, θα επέστρεφε στο σπίτι προκειμένου να φροντίσει τα ζώα της οικογένειας. Όμως, όπως τώρα όλοι πλέον γνωρίζουν, ο Βασίλης δεν θα γύριζε ποτέ.
Χωρίς άδεια οδήγησης;
Παρά τις υπόνοιες για μέθη, οι οποίες δημιουργούνται αναπόφευκτα δεδομένων των ειδικών συνθηκών και της γενικευμένης εορταστικής ευφορίας τη νύχτα πριν από την Πρωτοχρονιά, η ιατροδικαστής δεν έχει κάνει καμία αναφορά στην ανίχνευση αλκοόλ στον οργανισμό των νεκρών. Μολονότι θα φαινόταν σαν απίθανο ή ακόμη και αφύσικο να μην έχουν πιεί οι δύο φίλοι, μιλώντας στα ΜΜΕ, οι οικείοι τους αποκάλυψαν ότι ο Γιάννης Κορδώσης δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης ως προς την κατανάλωση οινοπνευματωδών. Αντιθέτως, ο νεότερος φίλος του, ο Βασίλης Γρατσάνης ήταν κατά τι πιο επιρρεπής και πιθανώς γι’ αυτό απέφυγε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι η διαδρομή θα γινόταν στο απόλυτο σκοτάδι, το οποίο συχνά παίζει άσχημα παιχνίδια, δημιουργώντας οφθαλμαπάτες, ακόμη και σε έμπειρους οδηγούς, σε ικανούς γνώστες των εκάστοτε δρόμων -όσο κακοσυντηρημένοι και εάν είναι, όπως κατά κανόνα ισχύει με το επαρχιακό δίκτυο στην Ελλάδα. Χωρίς να υποκαθιστά κανείς τους ερευνητές της αστυνομίας, τους ιατροδικαστές κ.λπ, θα μπορούσε να προταθεί ως μια πρώτη απόπειρα ερμηνείας του τραγικού συμβάντος ο συνδυασμός κάποιων θανάσιμων συστατικων, όπως η κόπωση, οι παραπλανητικές συνθήκες της νυχτερινής οδήγησης, ενδεχομένως μια κάποια επήρεια αλκοόλ, με την απειρία στον χειρισμό ενός αυτοκινήτου. Διότι ο οδηγός, μολονότι προφανώς δεν έπιανε για πρώτη φορά τιμόνι στα χέρια του εφόσον ήδη οδηγούσε δίτροχα, δεν κατείχε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Αυτό, βέβαια, δεν είναι εντελώς πρωτάκουστο για τα δεδομένα της ελληνικής επαρχίας, όπου μπορεί κανείς να δει ανήλικους να οδηγούν ακόμη και βαριά αγροτικά μηχανήματα σε δημόσιο δρόμο, χωρίς, εννοείται, καμία επίσημη άδεια.
Εάν δεν συνέβη κάτι απρόοπτο, όπως πχ μια ξαφνική μηχανική βλάβη, ένα κλατάρισμα ελαστικού κ.ο.κ., το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς ο Γιάννης Κορδώσης για κάποιον λόγο αιφνιδιάστηκε και έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Το αυτοκίνητο κατέληξε με τον ουρανό βυθισμένο σε ένα αρδευτικό χαντάκι, κάτι που ήταν ζήτημα τεράστιας ατυχίας για τους δύο φίλους, καθώς δεν βρέθηκε τίποτα στο δρόμο τους που να συγκρατήσει κάπως την πορεία του Corolla προς το νερό. Και κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αντί του μοιραίου εάν ο οδηγός ήταν έμπειρος, εάν είχε εξεταστεί για την επάρκειά του ως χειριστή αυτοκινήτου, εάν είχε άδεια οδήγησης κ.λπ.