Η διαμάχη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας και τους άνδρες των ΜΑΤ ξέσπασε όταν 258 από τους συνολικά 750 αστυνομικούς των ΥΑΤ υπέβαλλαν αίτημα μετάθεσης αντιδρώντας σε παλιότερη μετακίνηση τεσσάρων συναδέλφων τους από την υπηρεσία.
Τον δρόμο της εξόδου από τις διμοιρίες των ΜΑΤ φαίνεται να δείχνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά τα μαζικά αιτήματα μετάθεσης από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ).
«Οι αιτήσεις θα εξεταστούν και οι άνδρες που θέλουν να μετακινηθούν θα τοποθετηθούν με βάση τις ανάγκες του Σώματος», ήταν η χαρακτηριστική φράση που είπε χθες ο κ. Τόσκας σε στενούς του συνεργάτες στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν ότι «η πολιτική ηγεσία δεν έχει πρόβλημα να μετατεθούν όσοι θέλουν να φύγουν, καθώς υπάρχουν αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από άνδρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αστυνομικών υπηρεσιών στη δυτική Αττική».
Η διαμάχη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας και τους άνδρες των ΜΑΤ ξέσπασε όταν 258 από τους συνολικά 750 αστυνομικούς των ΥΑΤ υπέβαλλαν αίτημα μετάθεσης αντιδρώντας σε παλιότερη μετακίνηση τεσσάρων συναδέλφων τους από την υπηρεσία.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή για το Σώμα κίνηση αντίδρασης που εξέπληξε την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Αφορμή αποτέλεσε η απομάκρυνση από την ΥΑΤ ενός υπαστυνόμου (επικεφαλής διμοιρίας) και τριών αστυφυλάκων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι σε συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που έγινε στις 8 Μαΐου 2016 παραβίασαν τις εντολές που τους δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο.
Συγκεκριμένα διατάχθηκε ΕΔΕ από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το γεγονός ότι επιχείρησαν με δική τους πρωτοβουλία σε σημείο της πλατείας Συντάγματος όπου γίνονταν επεισόδια. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι ότι πήραν εντολή από επικεφαλής που βρισκόταν στο σημείο, ενώ παραδέχονται ότι η εντολή δεν δόθηκε από το κέντρο της ΓΑΔΑ. Η απομάκρυνσή τους προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των ΜΑΤ που εκφράστηκε τώρα διότι οι ένστολοι διανύουν την περίοδο των αιτημάτων μεταθέσεων.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας κάνει λόγο στον «ΕΤ» για νόμιμη πρακτική από πλευράς των συναδέλφων του: «Δεν είναι δυνατόν όταν ψηφίζονται τα μνημόνια τότε να χρειάζονται τα ΜΑΤ ως πραίτορες με παρατεταμένες της ασπίδες και την επομένη να τους στέλνουν σε ΕΔΕ. Δεν μπορεί η ηγεσία να τα θέλει όλα δικά της. Οι άνδρες των ΜΑΤ, όπως και οι υπόλοιποι αστυνομικοί, έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση μεταθέσεως, οπότε έπραξαν νόμιμα».
Μερίδα αστυνομικών της ΥΑΤ, όπως λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ένστολοι, θεώρησε ότι η τότε απομάκρυνση των συναδέλφων τους υπαγορεύτηκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενδεχομένως να ήθελαν να κατευνάσουν το εσωτερικό του κόμματος μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει για περιστατικά βίας από αστυνομικούς.
Σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι μεταθέσεις από το Γαδάρχη τότε η υπηρεσία θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας. Κάθε χρόνο φεύγουν από τα ΜΑΤ περίπου 30-40 άτομα. Σκεφτείτε τη διαφορά αν φύγουν 300.
Δεν είναι καθόλου εύκολη η αναπλήρωσή τους. Αναλογιστείτε δε ότι η κίνηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο που υπό φυσιολογικές συνθήκες οι αστυνομικοί -λόγω της οικονομικής κρίσης- θα έπρεπε να θέλουν να ενταχθούν στα ΜΑΤ για να πάρουν το έξτρα επίδομα», λέει αστυνομική πηγή. Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι «δεν είναι δυνατόν να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο απέναντι στο θεσμικό έλεγχο από την ηγεσία του Σώματος».
Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πάντως ότι η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ακόμα κι αν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις μετάθεσης, «δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα καθώς το επίδομα που λαμβάνουν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ αποτελεί σημαντικό κίνητρο και συνήθως κάνουν ουρά για μια θέση στην ΥΑΤ».