ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Το ξημέρωμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου, ένα τρίχρονο αγόρι, ο μικρός Αϊλάν, ξεψυχούσε στα νερά του Αιγαίου, στο ταξίδι του από τα τουρκικά παράλια προς την Κω, που δεν κατάφερε ποτέ να φθάσει.
Το σώμα του μικρού Αϊλάν ξεβράστηκε από τη θάλασσα στα τουρκικά παράλια και οι φωτογραφίες του έκαναν τον γύρο του κόσμου ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα στο δράμα των προσφύγων.
Οι προσφυγικές ροές έγιναν ποτάμια προς την Ευρώπη, τα σύνορα έκλεισαν και απειλήθηκε η συνοχή της, αποφασίστηκε το ΝΑΤΟ να έρθει στο Αιγαίο για να αναχαιτίζει τις προσφυγικές ροές, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με αντίτιμο πάνω από τρία δισεκατομμύρια.
Ένα χρόνο μετά, όλα δείχνουν ότι είμαστε πάλι πολύ κοντά στο σημείο μηδέν. Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μια ανησυχητική αύξηση στις προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Στις 30 Αυγούστου σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ στις αφίξεις, αγγίζοντας τα 462 άτομα. 176 έφθασαν στη Λέσβο, 128 στην Κω, 88 στη Χίο και 70 στη Ρόδο.
Στις 31 Αυγούστου έφθασαν συνολικά 102 άτομα, 89 στη Λέσβο, 8 στη Χίο και 5 στη Ρόδο.
Την 1η Σεπτεμβρίου έφθασαν 57 πρόσφυγες, ένας στη Λέσβο και 56 στη Χίο.
Σήμερα, μέχρι τις 7:30 το πρωί είχαμε 215 αφίξεις. 96 στη Λέσβο, 48 στην Κω και 71 στην Κάρπαθο.
Στους 59.505 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε οργανωμένες και μη δομές σε όλη τη χώρα.
Η Τουρκία διαπραγματεύεται την βίζα και ταυτόχρονα στέλνει μηνύματα ότι μπορεί να ξαναρχίσει να ανοίγει τις “στρόφιγγες” στο Αιγαίο. Αν και εισέπραξε ζεστό χρήμα, απειλεί εκ νέου να σπάσει τη συμφωνία εάν δεν χορηγηθεί στους πολίτες της βίζα προς την Ευρώπη, ουσιαστικά χωρίς όρους.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε στην Τουρκία για να συζητήσει το θέμα και ουσιαστικά “έφαγε πόρτα” από τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ομέρ Τσελίκ.
Ο κ. Τσελίκ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που έχει σκοπό να ανακόψει την εισροή παράτυπων μεταναστών, αν δεν πάρει την απελευθέρωση της βίζας που της έχει υποσχεθεί η Ευρώπη.
Το ίδιο συνέβη και με τον Μάτιν Σουλτζ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε και θέματα που διαφωνούμε» είπε ο κ. Σουλτζ και τόνισε ότι ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ. «Εάν δεν λυθούν κάποια προβλήματα, όπως η αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν μπορούν να καταργηθούν οι θεωρήσεις» είπε.
Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι, ως προς το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων, υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν και ανέφερε ότι ένα από αυτά είναι η αλλαγή στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη. Η Τουρκία, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γιατί αυτό και δεν θα πρόσφερε κάτι και επιπρόσθετα θα μεγέθυνε την απειλή που δέχεται η Τουρκία».
Ως προς το θέμα των ελευθεριών στην Τουρκία, ο κ. Σουλτζ είπε πως «υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που αντιλαμβανόμαστε εμείς και η Τουρκία, ως προς το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης και συνεπώς θα πρέπει να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα των διαφορών αυτών». «Οι σημαντικότερες ενδείξεις για το επίπεδο της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία έκφρασης» είπε ο κ. Σουλτζ.
Ως προς το θέμα της δικαστικής διαδικασίας, σχετικά με όσους κατηγορούνται ότι αναμείχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Σουλτζ είπε πως «οι δίκες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και ότι «δεν πρέπει να παραβλεφθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων».
Από τις συναντήσεις ουσιαστικά προκύπτει μια Τουρκία ανυποχώρητη στο θέμα της βίζας και μια Ευρώπη σε αδιέξοδο, καθώς η Τουρκία αφενός απειλεί κα στραγγαλίσει οποιοδήποτε ίχνος δημοκρατικού πνεύματος και πολιτικών ελευθεριών υπάρχει ακόμα στην ΕΕ, με το να την αναγκάσει να δεχθεί τις διώξεις σε δημοσιογράφους, το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, και την τουρκική θεώρηση για τα θέματα τρομοκρατίας.
Συνεπώς όλα συνηγορούν ότι το πρόβλημα είναι εκ νέου μπροστά στην πόρτα μας και πως σε ένα μήνα από τώρα εάν δεν έχει υπάρξει κάποια λύση (η οποία τώρα δεν διαφαίνεται) θα ζήσουμε σε επανάληψη όσα συνέβησαν πέρυσι το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Εν τω μεταξύ έχουν ανοίξει και οι προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο με προορισμό στην Ιταλία
Συνολικά 1.725 μετανάστες διασώθηκαν χθες από πλεούμενα στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα χθες, καθώς οι αφίξεις διά θαλάσσης στις ακτές της Ιταλίας συνεχίζουν να αυξάνονται.
Διεξήχθησαν 16 επιχειρήσεις για τη διάσωση των μεταναστών με τη συμμετοχή σκαφών του ιταλικού Λιμενικού Σώματος και του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, της ναυτικής επιχείρησης Σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και δύο εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού ΛΣ.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται από πού απέπλευσαν οι μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε 14 λαστιχένια και δύο ξύλινα σκάφη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας είναι πλέον υπήκοοι κρατών της υποσαχάριας Αφρικής και αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης.
Η συνεχιζόμενη ανομία στη Λιβύη και οι ήρεμες θάλασσες συνέβαλαν στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αποπειρώνται τον ριψοκίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.
Η Ιταλία έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία που συνήψε η ΕΕ με την Τουρκία τον Μάρτιο για να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή περίπου 105.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης το 2016. Εκτιμάται ότι 2.726 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν το ίδιο διάστημα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.