Και μόνο το γεγονός ότι η κα. Μέρκελ συζητά το ενδεχόμενο πρόσκλησης του ΝΑΤΟ να αναμιχθεί στο μεταναστευτικό ζήτημα, αποτελεί μια αδυναμία της παταγώδους αποτυχίας της Ε.Ε. να επιλύσει εσωτερικά της ζητήματα.
Σε εποχές ευφορίας, δεν έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα. Στα δύσκολα αναδεικνύονται.
Ήδη, εκείνοι που σχεδίασαν την εξασθένηση της Ευρώπης χαίρουν, λόγω της επιτυχούς έκβασης των σχεδιασμών τους. Η Ε.Ε. κλυδωνίζεται και μετά την πρώτη αδυναμία της να αντιμετωπίσει μόνη της την ύφεση στις ευρωπαϊκές χώρες κάλεσε το ΔΝΤ, τώρα προχωρεί σε επίσημη ανάμιξη του ΝΑΤΟ (των ΗΠΑ, δηλαδή), στα ευρωπαϊκά πράγματα.
Πλην αυτών, ανακύπτει το ερώτημα κατά ω το ΝΑΤΟ έχει εκ του καταστατικού την δυνατότητα ανάμιξης. Επ’ αυτού, η έγκυρος πένα της Κύρας Αδάμ, παρατηρεί ότι, αν εμπλακεί το ΝΑΤΟ με τις δυνατότητες παρατήρησης που διαθέτει, στην προσφορά βοήθειας προς την τουρκική ακτοφυλακή, τότε η Συμμαχία εμπλέκεται αυτόματα σε επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης.
Όμως το ΝΑΤΟ, γράφει η Κύρα Αδάμ «διαθέτει μόνον τη θεσμοθετημένη δυνατότητα πολεμικής SAR (σ.σ.: combat SAR – διάσωσης και μάχης), που δεν είναι η περίπτωση του Αιγαίου, φυσικά, ενώ στις περιπτώσεις κανονικών επιχειρήσεων SAR, (normal SAR), το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εμπλακεί διότι αυτόματα παραβιάζει τους διεθνείς οργανισμούς ICAO και IMO.
» Όσον αφορά στην υποστήριξη της FRONTEX μέσω ΝΑΤΟ, τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι απαιτείται προηγούμενο Μνημόνιο (ΜΟU) μεταξύ των δύο οργανισμών, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει».
Θα πει κάποιος, ότι κάτι θα βρουν, όπως άπειρες φορές μετέτρεψαν την χήνα σε ψάρι. Αλλά, είναι άγνωστο ακόμα πώς ο νεογέννητος γερμανοτουρκικός άξονας θα παρακάμψει όλο το παραπάνω αρνητικό πλαίσιο και θα πετύχει εκείνες τις “εκπτώσεις”, που θα επιτρέπουν τον έλεγχο των ρωσικών δραστηριοτήτων στη Συρία και την “νατοποίηση” του ευρωπαϊκού προσφυγικού προβλήματος.
Φαίνεται όμως, πως τα θέμα έχει συζητηθεί παρασκηνιακά, εμάς δεν μας ενημερώνουν, και ήδη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «Θα εξετασθεί “ιδιαίτερα σοβαρά” κάθε αίτημα που θα του υποβληθεί αναφορικά με την παροχή βοήθειας στην προσφυγική κρίση».
Οι δε υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το αίτημα σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, έπειτα από το αίτημα της Γερμανίας και της Τουρκίας για την προσφορά βοήθειας στη φύλαξη των τουρκικών ακτών. Μάλιστα ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι έχει συζητήσει ήδη για το θέμα με τους υπουργούς της Τουρκίας και της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί «τεράστια ανησυχία για όλους μας».
Άρα, δεν πρόκειται απλώς για μια γερμανοτουρκική συζήτηση, αλλά για ζήτημα που κατά πάσα πιθανότητα έχουν ληφθεί και αποφάσεις, και για τους τύπους θα κληθούν οι υπουργοί Άμυνας να τις επικυρώσουν. Είμαι περίεργος να δω την στάση του κ. Καμμένου.
Η εφημερίδα «Το Βήμα» έγραψε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει, πως εδώ και καιρό είναι κρατούσα η άποψη στο Βερολίνο ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τότε είναι δυνατό να βρεθεί ένας τρόπος να συνεργαστούν για να σταματήσει η ροή προσφύγων και να αντιμετωπιστούν οι λαθροδιακινητές.
Εδώ είναι όλο το “μυστικό”… Η συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων στο Αιγαίο, την οποία προ ημερών αρνηθήκαμε χωρίς συζήτηση. Τώρα μας φέρνουν το θέμα από το παράθυρο. Περιττό να σημειώσω πως σε ενδεχόμενες ελληνοτουρκικές διαφωνίες το ΝΑΤΟ, κατά παγία πρακτική, τηρεί ίσες αποστάσεις, ευνοώντας επομένως τον “επιτιθέμενο”.
Κοντά σ’ αυτά, λίγο μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, σε twitter του έσπευσε να προσθέσει ότι «…η υποστήριξη της τουρκικής ακτοφυλακής και της FRONTEX στα εξωτερικά σύνορα (δηλ. στα 6νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων) θα συζητηθούν σε επίπεδο ΝΑΤΟ…».
Δεν έχουν τελειωμό οι εμπλοκές μας σε ζητήματα που μας ξεπερνούν.