της Μαρίας Καρχιλάκη
O βαλκανικός διάδρομος μπορεί να έχει κλείσει πλέον για τους πρόσφυγες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ροές προς την Ευρώπη θα σταματήσουν.
Όπως λέει η Carlotta Sami, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, θα υπάρξουν νέες οδοί με νέα προβλήματα∙ η υπηρεσία της έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες καθώς αναμένεται αύξηση των ροών μέσω Λιβύης, Βουλγαρίας, Τουρκίας προς Ιταλία ενώ πιθανολογείται ότι θ’ αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που θα επιχειρήσουν να μπουν στην Ευρώπη μέσω Ισπανίας.
Η ελληνοαλβανική οδός
Πριν από λίγες ημέρες, η υπουργός ενσωμάτωσης της Αλβανίας, Klajda Gjosha, είπε ότι πολλοί Σύροι περιμένουν να μπουν στην Αλβανία. Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο, όμως αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι Αρχές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για κέντρα υποδοχής προσφύγων κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο, χωρητικότητας 10.000 ατόμων.
Τα παράνομα περάσματα στην ελληνοαλβανική μεθόριο, δύσβατα και κρυμμένα στα βουνά, που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις αρχές του ’90, παραμένουν πάντα ενεργά, όπως υποστηρίζει μ’ ένα σύντομο βίντεο που ανέβασε στο τουίτερ ο δημοσιογράφος, Vincent Triest. Σύμφωνα με την περιγραφή του: Αλβανοί περνούν τα σύνορα με την Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ εύκολο διότι τα περάσματα είναι ορεινά και απομονωμένα.
Διασχίζοντας την Αδριατική
Ο Economist γράφει ότι πρόσφυγες έχουν ήδη αρχίσει να προωθούνται στην Ευρώπη μέσω Κοσόβου, Μαυροβουνίου και Βοσνίας και προσθέτει: Φήμες κυκλοφορούν ότι αλβανοί μαφιόζοι ψάχνουν για φουσκωτά στην Ιταλία για να τους περνούν από την Αδριατική όπως έκαναν με τους Κούρδους και άλλους πριν από 20 χρόνια.
Η οδός μέσω Μαύρης Θάλασσας
Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της βαλκανικής οδού δημιουργούν ανησυχίες που φτάνουν μέχρι την Πολωνία, τονίζουν οι Financial Times καθώς, όπως επισημαίνουν, πρόσφυγες ενδέχεται να επιχειρήσουν να μπουν στη χώρα από τα σύνορα με την Ουκρανία στην οποία θα έχουν φτάσει μέσω Μαύρης Θάλασσας από την Τουρκία.
Όλα αυτά απασχολούν σήμερα τους υπουργούς μετανάστευσης στις Βρυξέλλες όπως και η πρόταση περί Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής η οποία θα αποτελείται από έναν ευρωπαϊκό οργανισμό -που θα αντικαταστήσει τη Frontex- και τις αρμόδιες εθνικές Αρχές για τη διαχείριση των συνόρων∙ στο σχετικό βίντεο στα σόσιαλ μίντια της ΕΕ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.
Στα τουρκικά παράλια πάντως, τουλάχιστον για την ώρα, οι πρόσφυγες δεν φαίνεται να πτοούνται από την αλλαγή των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα ούτε από την ενίσχυση των ελέγχων∙ όπως λέει η 23χρονη Muna από τη Συρία στον Guardian εμείς οι Σύροι είμαστε συνηθισμένοι να βρίσκουμε τρόπους. Έτσι κι αλλιώς το ταξίδι παράνομο είναι…