Μια τραγική ιστορία πρόωρου θανάτου ενός βρέφους, ηλικίας 38 ημερών, εξαιτίας εγκατάλειψης και ασιτίας με κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση την μητέρα του, αναμένεται να απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου την 7η Δεκεμβρίου 2015.
Τo χρονικό της υπόθεσης
Το μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου 2013, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ενημερώθηκε από το διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Κρατικού Θεραπευτηρίου του νησιού, ότι η μητέρα πήγε στο νοσοκομείο και μετέφερε το ανήλικο βρέφος της, το οποίο είχε γεννηθεί την 16η Δεκεμβρίου 2012, με ενδείξεις ασιτίας, έλλειψη καθαριότητας και προφανή απώλεια βάρους σε σχέση με τη γέννησή του.
Σύμφωνα με τη dimokratiki, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κρήτης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Στην κατάθεση του διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ήταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού.
Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Όταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαίνονταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε».
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, η κατάσταση του βρέφους άρχισε να επιδεινώνεται, παρουσίασε επανειλημμένα επεισόδια ανακοπής και τελικά κατέληξε την 22α Ιανουαρίου 2013 περί στις 12:55.
Προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης του βρέφους την ίδια μέρα της προσέλευσης της «θορυβημένης» μητέρας στην Παιδιατρική Κλινική του Θεραπευτηρίου Λέρου, δόθηκε εντολή για σύνταξη κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας εκ μέρους της κοινωνικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την κοινωνική έκθεση, η περιτοναϊκή περιοχή, τα γεννητικά όργανα, ο πρωκτός, η μασχαλιαία περιοχή και οι πτυχές των μηρών και των βουβώνων έφεραν σύγκαμα μεγάλου βαθμού και πληγές με έντονη δυσοσμία η οποία προερχόταν από την έκκριση πύου αλλά και την έκκριση σμήγματος στη μασχαλιαία περιοχή μαζί με βρωμιά, όπως χνούδια και ούρα, γεγονός που υποδήλωνε ότι ήταν άπλυτο.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω, που μελέτησε την υπόθεση, αναφέρει ότι η κατηγορούμενη πληροφόρησε ψευδώς και τον άνθρωπο με τον οποίο συζούσε λέγοντάς του ότι το παιδί ήταν δικό του, ενώ στην πραγματικότητα ήταν από άλλο πατέρα, καρπός προηγούμενης σχέσης, με άλλο άνδρα.
Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης του βρέφους, η κοινωνική έκθεση αναφέρει ότι η θερμοκρασία δωματίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, αφενός λόγω των έντονων καιρικών φαινόμένων και των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Επίσης το ζευγάρι μαζί με το μωρό πραγματοποιούσε τακτικές κοινωνικές και ψυχαγωγικές εξόδους από την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στο σπίτι τους μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως κοσμικές καφετέριες και εστιατόριο, το μωρό έκλαιγε πάρα πολύ και δεν το σήκωναν διότι θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να το κακομάθουν. Από την κατάθεση μάρτυρα προέκυψε ότι οι γονείς ασχολούνταν με το «facebook» ενώ ο υποτιθέμενος πατέρας κάπνιζε μέσα στο σαλόνι.