Την ώρα που οργιάζουν οι αγγελίες ακόμη και μέσω των Sosial Media ανθρώπων που πουλάνε το ένα τους νεφρό, τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο οργάνων έχουν εκτοξευθεί στο 1,2 δισ. δολάρια το χρόνο.
Της Γεωργίας Λινάρδου
Άνθρωποι από διάφορες χώρες του πλανήτη, αλλά και την ΕΕ., πουλούν το ένα από τα δύο τους νεφρά, για να κερδίσουν χρήματα.
Άλλοι το κάνουν καθαρά για θέμα επιβίωσης και άλλοι απλά για να προσθέσουν ένα καλό ποσό στο λογαριασμό τους.
«Γεια, είμαι Ευρωπαίος πολίτης και θέλω να πουλήσω το νεφρό μου. Η ομάδα αίματος μου είναι Α+ και είμαι υγιής. Δεν καπνίζω και δεν πίνω. Εάν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τα όργανά μου, επικοινώνησε μαζί μου στο +351…32 ή στείλε μου email στο …lade@hotmail.com»
Χθες προστέθηκε μία ακόμη αγγελία σε ένα από τα πολλά γκρουπ του Facebook γι’ αυτόν τον σκοπό. Ηταν της Ruth…: «Πουλάω το νεφρό μου για 150.000 δολάρια. Επικοινωνήστε μαζί μου στο …herzen@gmx.de»
Κι όλα αυτά ενώ πριν από περίπου δύο μήνες μπήκε μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης η Συνθήκη για την Καταπολέμηση του Εμπορίου Οργάνων. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν υπογράψει είναι προσφάτως η Αλβανία, η Αυστρία και η Βρετανία. Την Συνθήκη έχει υπογράψει και η χώρα μας.
Ίσως ν’ άργησε να γίνει. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση στο εμπόριο οργάνων και εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, φαίνεται πως περίπου 10.000 μεταμοσχεύσεις στην… μαύρη αγορά, γίνονται κάθε χρόνο εντός της ΕΕ.
«Το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης νεφρών και άλλων οργάνων στον κόσμο, ακολουθεί τη διαδρομή: από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες και από τους φτωχούς στους πλούσιους ανθρώπους», δήλωνε τον περασμένο Μάριο το Ivan Koedjikov, επικεφαλής της δράσης κατά του εμπορίου Οργάνων.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της Οργάνωσης Organs Watch, ο τυπικός αποδέκτης ενός οργάνου από την μαύρη αγορά είναι κυρίως άντρας ηλικίας 48 ετών με ετήσιο εισόδημα περί τα 53.000 δολάρια.
Τα όργανα προέρχονται κυρίως από άντρες ηλικίας 29 ετών με ετήσιο εισόδημα λιγότερα από 500 δολάρια ετησίως!
Στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικαλούμενα στοιχεία από το Global Financial Integrity Watchdog αναφέρουν πως το εμπόριο οργάνων έχει κέρδη από 600 εκατομμύρια μέχρι και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο!
Μόνον στην Ευρώπη, υπάρχουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού πάνω από 70.000 άνθρωποι!
Σύμφωνα με τον Koedjikov: «Οι λήπτες πληρώνουν από 50 έως και 10.000 δολάρια για ένα νεφρό, ήπαρ, καρδιά ή κάποιο άλλο όργανο»!
Το περασμένο καλοκαίρι, το CNN ταξίδεψε στο Kavre ένα χωριό κοντά στο Κατμαντού το οποίο σύμφωνα με ακτιβιστές και αναλυτές αποτελεί το «σημείο μηδέν» του εμπορίου οργάνων με έδρα το Νεπάλ.
Σ’ αυτό το σημείο του πλανήτη, το κύκλωμα είναι καλά οργανωμένο.
Εξαπατά τους φτωχούς και αγράμματους χωρικούς με ψίχουλα για να τους αφαιρέσει ένα κομμάτι από το σώμα τους το οποίο στη συνέχεια θα το πουλήσει αρκετά ακριβά στην πλούσια Δύση.
Ο Nawaraj Pariyar είναι ένας από τους κατοίκους του Kavre. Είναι αγρότης και πουλάει γάλα για να ζήσει: Η μόνη του περιουσία είναι ένα χωράφι, μία καλύβα και δυο αγελάδες.
Το 2000 είχε πάει για δουλειά σε οικοδομή, στο Κατμαντού. Ο επιστάτης τον πλησίασε και του πρότεινε να του δώσει ένα σημαντικό ποσό για να πάρει από το σώμα του «ένα κομμάτι κρέας!».
Στις απορίες του φτωχού Pariyar, ο επιστάτης τον έπεισε ότι «το κρέας θα μεγαλώσει ξανά»!
Του υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι θα του δώσει 30.000 δολάρια γι’ αυτό το κομμάτι κρέας (δηλαδή, 30 lakhs).
Ο Pariyar σκέφτηκε πως αφού θα μεγαλώσει ξανά το “κρέας”, γιατί να μην δεχθεί και να πάρει και τα χρήματα που του έδιναν;
Συμφώνησε. Στο νοσοκομείο τον είχαν συμβουλέψει να πει στους γιατρούς ότι το «κρέας» είναι για την αδελφή του.
Λίγη ώρα πριν από την εγχείρηση ήταν που ο Parijar άκουσε ότι θα του αφαιρούσαν το νεφρό. Και πάλι, όμως, δε μπορούσε να καταλάβει. Το αποτέλεσμα;
Επέστρεψε σπίτι δίχως να πληρωθεί ποτέ για το… «κρέας» και φυσικά δίχως να καταφέρει να βρει ποτέ τον… επιστάτη!