Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελεσίγραφο από τους κατοίκους της Ειδομένης, σενάρια για κέντρο κράτησης στη Θεσσαλονίκη

Newsroom από Newsroom
08/12/2015 06:27
σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες της Ειδομένης είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

«Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

«Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι του χωριού των περίπου 100 κατοίκων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικιωμένοι, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, η οποία έρχεται στο χωριό κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά της για να «ξεφύγει» από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.

«Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν· η κατάσταση είναι σοβαρή», τονίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί «μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό».

«Στην αρχή οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων», επισημαίνει η κ. Σουπλή.

«Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά «να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος».

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι συνοριοφύλακες της Frontex που θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των προσφύγων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Ο ακριβής αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αποσταλούν εκεί θα αποφασιστεί από τη Frontex, προσέθεσε η ίδια.

Οι αξιωματικοί της Frontex θα αναλάβουν την καταγραφή των προσφύγων στους οποίους θα χορηγείται άσυλο.

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, των ομάδων ταχείας επέμβασης RABIT και υπέγραψε συμφωνία για την συνδρομή της Frontex στα βόρεια σύνορά της, εκπληρώνοντας τις 3 από τις 4 βασικές υποχρεώσεις που είχε από την συμμετοχή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν, σε σχέση με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση στα νησιά του Αιγαίου, η κυρία Μπερτό είπε πως μετά την επιβεβαίωση της ενεργοποίησης του εν λόγω μηχανισμού την περασμένη Παρασκευή, η Frontex έχει πέντε ημέρες για να «αποφασίσει» και να «ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο». «Ακόμα περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό.

Ανοίγει κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη;

Σχέδιο μετατροπής επτά εγκαταλειμμένων στρατοπέδων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε κέντρα προσωρινής παραμονής προσφύγων ή και οικονομικών μεταναστών, επεξεργάζονται οι τοπικές αρχές.

Στόχος της πρωτοβουλίας, την οποία ανέλαβαν δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και του νομού γενικότερα, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, είναι η αποτροπή ανεξέλεγκτων καταστάσεων, σε περίπτωση που εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο, το οποίο στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να σταλεί στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζαλα, περιλαμβάνει την τοποθέτηση στρατιωτικών σκηνών σε αυτά τα στρατόπεδα για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων υγιεινής, κ.ά.

Το όλο θέμα της αντιμετώπισης ενδεχόμενου εγκλωβισμού προσφυγικών κυμάτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δεδομένης της γειτνίασης με την Ειδομένη, υπήρξε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, πριν από λίγες μέρες, δημάρχων της περιοχής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του στρατού της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών.

Στη βάση των όσων συζητήθηκαν τότε, εκπονήθηκε σχέδιο για την προσωρινή μετατροπή επτά στρατοπέδων σε κέντρα φιλοξενίας, εφόσον χρειαστεί. Επ’ αυτού αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.  

Προηγούμενο Άρθρο

Επιστολή Γιούνκερ στον Νταβούτογλου με την οποία η ΕΕ “τα δίνει όλα” στην Άγκυρα

Επόμενο Άρθρο

Οι 5 διπλωματικές “γκάφες” του Αλέξη Τσίπρα! Ποιες είναι

ΣχετικάΆρθρα

Republican presidential nominee former President Donald Trump arrives at Harry Reid International Airport to board a plane after a campaign trip, Saturday, Sept.14, 2024, in Las Vegas. (AP Photo/Alex Brandon)
Featured

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αξιώνει δωρεάν διέλευση των αμερικανικών πλοίων από τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ

27/04/2025 | 12:14
Featured

Ποιος θα διαδεχτεί τον Πάπα Φραγκίσκο – Οι 12 επικρατέστεροι υποψήφιοι για το αξίωμα του Ποντίφικα

27/04/2025 | 11:13
Featured

Καναδάς: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο Βανκούβερ – «Υπάρχουν πολλοί νεκροί»

27/04/2025 | 09:44
Featured

ΔΕΘ – Τα μέτρα που επεξεργάζονται από την κυβέρνηση

27/04/2025 | 09:00
The coffin of Pope Francis is carried during the funeral Mass of Pope Francis in St. Peter's Square at the Vatican, April 26, 2025. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Featured

Πέρασε χθες στην αιωνιότητα ο πάπας Φραγκίσκος – Ετάφη στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε

27/04/2025 | 08:00
Featured

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο την Δευτέρα – Στο επίκεντρο τα μέτρα για τις τιμές των τροφίμων

27/04/2025 | 06:13
Featured

Ιράν: 14 νεκροί, 700 τραυματίες από την έκρηξη στο λιμάνι της Μπαντάρ Αμπάς – Πιθανόν προκλήθηκε από χημικά

27/04/2025 | 02:13
ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Γιορτή σήμερα 27 Απριλίου, εορτολόγιο: Κυριακή του Θωμά

27/04/2025 | 00:05
Load More
Επόμενο Άρθρο

Οι 5 διπλωματικές "γκάφες" του Αλέξη Τσίπρα! Ποιες είναι


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Άγρια επίθεση Τραμπ σε Πούτιν: «Μήπως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο; Μήπως πρέπει να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά;»

    288 shares
    Share 115 Tweet 72
  • Καιρός: Τελευταία ημέρα άστατου καιρού η Κυριακή, μετά θυελλώδεις βοριάδες – Που θα βρέξει

    224 shares
    Share 90 Tweet 56
  • Τη Δευτέρα, στη Βουλή, η τροπολογία για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας Ελλήνων ιατρών από τις ΗΠΑ

    220 shares
    Share 88 Tweet 55
  • Η Αγία Σοφία άντεξε τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Πώς βγήκε αλώβητη (και από αυτόν) τον σεισμό

    216 shares
    Share 86 Tweet 54
  • Σεισμός αισθητός στην Αθήνα – Φόβοι για μεγάλο σεισμό λόγω Τουρκίας

    989 shares
    Share 396 Tweet 247
  • Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για ειρήνη

    232 shares
    Share 93 Tweet 58
  • Διχασμένοι οι σεισμολόγοι στην Τουρκία – Έρχεται ή όχι ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή;

    273 shares
    Share 109 Tweet 68
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch