Επεμβάσεις στα «τυφλά» αναγκάζονται να κάνουν οι χειρουργοί καθώς τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον «γυμνά» από εξοπλισμό με μηχανήματα πρώτης γραμμής που είτε είναι παλαιά, είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν λειτουργούν. Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ και η «μαύρη» λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτική.
Τον περασμένο μήνα σε γενική εφημερία του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, προσήλθε ασθενής με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (εσωτερική αιμορραγία). Έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε αξονική τομογραφία, όμως και τα δύο μηχανήματα παραμένουν χαλασμένα.
Η άλλη επιλογή ήταν να μεταφερθεί ο ασθενής για την απαραίτητη εξέταση στο «Αμαλία Φλέμινγκ», όμως, οι αγγειοχειρουργοί έκριναν ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. « Η ταλαιπωρία κατά την διακομιδή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή του καθ’ ότι είχε εσωτερική αιμορραγία». Μοιραία, οι χειρουργοί επέλεξαν να τον χειρουργήσουν, χωρίς να έχουν εικόνα του αγγείου που αιμορραγεί. «Ευτυχώς, ο ασθενής σώθηκε εξ’ αιτίας της άριστής δουλειάς των αγγειοχειρουργών».
Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δείχνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ. Η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα την μαύρη λίστα με τα νοσοκομεία όπου σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς πρώτα πεθαίνουν και μετά καλούνται για εξετάσεις.
Η «μαύρη» λίστα
Νοσοκομείο Νάουσας: χαλασμένος αξονικός τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονται για εξέταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.
Νοσοκομείο Βέροιας: χαλασμένος αξονικός τομογράφος.
Νοσοκομείο Έδεσσας: Οι ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε αξονική μεταφέρονταν στη Βέροια. Πλέον διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Νοσοκομείο Κιλκίς: Ο αξονικός υπολειτουργεί (λίγες ώρες την ημέρα και τις μισές ημέρες του μήνα) λόγω έλλειψης προσωπικού.
Νοσοκομείο Κατερίνης: Ο μαστογράφος είναι χαλασμένος επί μήνες.
Νοσοκομείο Ικαρίας: Δεν υπάρχει αναπνευστήρας για διασωληνώσεις ασθενών, ενώ υπάρχει αναισθησιολόγος. Οι αεροδιακομιδές είναι μονόδρομος.
Θεαγένειο, Θεσσαλονίκης: Ελλείψει ραδιοφαρμάκων δεν λειτουργεί το PET SCAN (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου).
ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκης: Ο στεφανιογράφος και ο αγγειογράφος είναι παλιά μηχανήματα και υπολειτουργούν.
Αττικό: Ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος δύο χρόνια. Ελλείψεις σε αναπνευστήρες και χειρουργικά υλικά.
Θριάσιο: Το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς μαγνητικό. Ακατάλληλα αναισθησιολογικά μηχανήματα, μόνιτορ χειρουργείου και ενδοσκόπια γαστρεντρερολογικού.
Νοσοκομείο Νίκαιας: Χαλασμένα πέντε χειρουργικά τραπέζια και ισάριθμοι προβολείς χειρουργείων. Χαλασμένες 6 διαθερμίες.
Αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά: Δεν διαθέτει μαγνητικό ενώ υπό εγκατάσταση βρίσκεται ο νέος αξονικός. Ο μαστογράφος χαλάει συχνά, παρόλο που εξυπηρετεί καρκινοπαθείς.
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργεί με αναπνευστήρες του 1989. Πολλά τεχνικά προβλήματα περίπου στους μισούς. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι παλιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα συχνά να καλούνται τεχνικοί στην ώρα του χειρουργείου να επιδιορθώσουν τις βλάβες.
Γενικό νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», Ιωαννίνων: Το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί με μηχανήματα ηλικίας έως και 28 ετών. Το πεπτικό μηχάνημα μετρά 25 χρόνια, ενώ το τεστ κόπωσης πάνω από 20 χρόνια. Πρόκειται για μερικά μόνον παραδείγματα του παρωχημένου εξοπλισμού.
Νοσοκομείο Λευκάδας: Αξονικός παλιάς τεχνολογίας (20 ετών) και με ελλιπή συντήρηση λόγο υποχρηματοδότησης. Και ο υπέρηχος βγαίνει συχνά…off, λόγο παλαιότητας.
Νοσοκομείο Λάρισας: Το τεστ κοπώσεως στην Καρδιολογική κλινική είναι χαλασμένο τον τελευταίο χρόνο. Χαλασμένοι και οι καρδιογράφοι. Ο μαγνητικός δεν λειτουργεί επί ενάμιση χρόνο. Παρότι κρίθηκε άχρηστος δεν αντικαταστάθηκε με νέο, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας: Ο ψηφιακός μαστογράφος από το Μάρτιο του 2016, όταν εγκαταστάθηκε, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Τίθεται σε λειτουργία τρεις φορές το μήνα για, εξυπηρετώντας 30 περιστατικά, ενώ θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες τουλάχιστον 300 ασθενών.
Νοσοκομείο Σαντορίνης: Δεν λειτουργεί Αξονικός Τομογράφος.