Cheesecake με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά:
Για την κρούστα:
ελαιόλαδο ή αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής
1 φλιτζάνι μπισκότα σοκολάτας λεπτοαλεσμένα (125γρ.)
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Για την γέμιση:
125γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
4 συσκευασίες (250γρ. η κάθε μία) τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 πρέζα χοντρό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι λείο και μαλακό φυστικοβούτυρο
γλάσο σοκολάτας (παρακάτω η συνταγή)
Εκτέλεση:
Για την κρούστα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Τυλίγουμε τον πάτο και το εξωτερικό ενός ταψιού με αποσπώμενο πάτο με διπλή στρώση αλουμινόχαρτο. Καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με σπρέι μαγειρικής ή λάδι και απλώνουμε μία λαδόκολλα. Ψεκάζουμε με σπρέι και την λαδόκολλα.
Ανακατεύουμε μαζί τα ψίχουλα μπισκότων, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεσαίο μπολ. Πιέζουμε το μείγμα σταθερά στο κάτω μέρος του ταψιού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα.
Για την γέμιση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε το τυρί κρέμα με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά. Μειώνουμε την ταχύτητα σε χαμηλή, χτυπάμε μέσα τη ζάχαρη σε μια αργή, σταθερή ροή μέχρι να αναμειχθεί καλά. Χτυπάμε μέσα το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να αναμειχθούν καλά και το μείγμα γίνει τελείως λείο. Προσθέτουμε μέσα τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη.
Χωρίζουμε την γέμιση στην μέση. Ανακατεύουμε στο ένα μισό το φυστικοβούτυρο και στο άλλο την λιωμένη σοκολάτα. Απλώνουμε 1 φλιτζάνι γέμιση με φυστικοβούτυρο στο κέντρο της κρούστας και χτυπάμε απαλά το ταψί στον πάγκο για να εξαπλωθεί. Απλώνουμε 1 φλιτζάνι γέμιση με σοκολάτα ακριβώς πάνω από την γέμιση με φυστικοβούτυρο. Επαναλαμβάνουμε, το ίδιο εναλλάξ με μισό φλιτζάνι αυτήν την φορά από τις δύο γεμίσεις, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη την γέμιση.
Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει. Βάζουμε το ταψί μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο. Προσεκτικά ρίχνουμε βραστό νερό στο ταψί μέχρι να φτάσει στη μέση των πλευρών του ταψιού με το γλυκό. Ψήνουμε μέχρι το Cheesecake να είναι έτοιμο και ελαφρώς ελαστικό στο κέντρο, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 6 ώρες ή όλο το βράδυ. Πριν το βγάλουμε από το ταψί περνάμε γύρω από τις πλευρές ένα μαχαίρι. Απλώνουμε το γλάσο πάνω από την κορυφή, λειαίνοντας το με μία σπάτουλα και το αφήνουμε να τρέξει κάτω από τις πλευρές.
Γλάσο:
Υλικά:
125γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη (3/4 φλιτζανιού)
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας πλήρες γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού ή μέλι
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Βγάζουμε το μείγμα από την φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το γάλα και το σιρόπι καλαμποκιού (ή μέλι). Το απλώνουμε αμέσως πάνω στο γλυκό.