Στο Άγιον Όρος, τα Χριστούγεννα δεν έχουν φασαρία, έχουν φως. Δεν έχουν υπερβολή, έχουν ουσία. Και τα γλυκά τους δεν φτιάχνονται απλώς για να γλυκάνουν το στόμα, αλλά για να θυμίσουν την απλότητα, την ευγνωμοσύνη και τη χαρά της προσφοράς.
Η αγιορείτικη καρυδόπιτα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά των μοναχών — νηστίσιμη, αρωματική, με μέλι και καρύδι, γεμάτη θαλπωρή.
Υλικά για το παντεσπάνι
• 2 φλιτζάνια αλεύρι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
• 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
• 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
• 1 κουταλάκι σόδα
• 1 κουταλάκι κανέλα
• ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
• 1 βανίλια
Για το σιρόπι
• 1 φλιτζάνι μέλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι νερό
• Φλούδα από πορτοκάλι
• 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα μέχρι να αφρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και στο τέλος τα καρύδια.
Το μείγμα ψήνεται στους 170°C για περίπου 40–45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά όλα τα υλικά του σιροπιού. Μόλις βγει η καρυδόπιτα από τον φούρνο, τη σιροπιάζουμε ζεστή με το ζεστό σιρόπι.
Το νόημα πίσω από το γλυκό
Στο Άγιον Όρος τίποτα δεν φτιάχνεται βιαστικά. Κάθε γλυκό είναι μια προσευχή, μια πράξη αγάπης, μια μικρή προσφορά χαράς. Αυτή η καρυδόπιτα κόβεται συνήθως ανήμερα Χριστουγέννων, μετά τη Θεία Λειτουργία, και μοιράζεται σιωπηλά , όπως αρμόζει στη γέννηση του Θείου Βρέφους.


