Υλικά
για τη βάση μπισκότου
110 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ ή digestive
80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
50 γρ. τριμμένα φουντούκια
50 γρ. τρούφα σοκολάτας
για τη γέμιση
2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
Ποσότητα γάλατος για τις κρέμες στιγμής [σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία]
220 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
1 φύλλο ζελατίνης *
για το γλάσο καραμέλας
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλάκι κορν φλάουερ
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψάκι 24 εκ., τοποθετούμε μέσα, και στα τοιχώματα, μεμβράνη ή λαδόχαρτο, βουτυρώνουμε ελαφρά με τη βοήθεια ενός πινέλου και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη βάση:Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi μέχρι να γίνουν σχεδόν [όχι τελείως] σκόνη, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο , προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια και τη τρούφα σοκολάτας και ανακατεύουμε πάλι να ομογεοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου στο ταψάκι. Το απλώνουμε στη βάση, πιέζοντάς το, ώστε να γίνει μια συμπαγής βάση. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Φτιάχνουμε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βάζουμε τη ζελατίνη μέσα στις κρέμες και ανακατέυουμε αφού την έχουμε διαλύσει σε 2-3 κ.σ. κρύο νερό. [Βλέπε παρατήρηση]*
Σε μίξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, την προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας στιγμής, προσθέτουμε και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στη μπισκοτένια βάση μας και το αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο να παγώσει.
Για το γλάσο καραμέλας:Βάζουμε σε κατσαρόλι ή σε τηγάνι με βαρύ πάτο τη ζάχαρη σταδιακά, κουταλιά- κουταλιά, περιμένοντας κάθε φορά να λιώσει η πρώτη δόση για να προσθέσουμε και άλλη, μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2′ περίπου μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το κορν φλάουερ. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει για λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, το περιχύνουμε πάνω στη κρέμα, στο κρύο πλέον γλυκό μας, το ισιώνουμε με μια μαρίζ και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το γλάσο καραμέλας. Όταν κρυώσει, ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
*Πώς χρησιμοποιούμε τη ζελατίνη αν είναι σε μορφή φύλλων:
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό. Το νερό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο (ακόμα καλύτερα αν περιέχει παγάκια).
Τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μεμβράνη.Τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, για να απομακρύνουμε τα νερά.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα που θέλουμε να πήξουμε, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν εντελώς. Το μείγμα αυτό θα πρέπει να είναι ζεστό (να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς). Αν η συνταγή μας δεν προβλέπει ζεστό μείγμα, τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό (περίπου 3/4 φλυτζάνι του καφέ) και ανακατεύουμε να διαλυθούν ή τα λιώνουμε σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ με νερό που έχουμε στερεώσει πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει).
Προσοχή: Δεν λιώνουμε ποτέ τη ζελατίνη μόνη της σε μπρίκι, γιατί, αν καεί, αποκτά άσχημη γεύση. Για να πήξει το μείγμα μας, πρέπει στη συνέχεια να το αφήσουμε για κάποια ώρα στο ψυγείο.