Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο, δροσερό, σοκολατένιο γλυκό με cookies, ξηρούς καρπούς και ζαχαρούχο γάλα χωρίς ψήσιμο.
Απολαύστε το με την οικογένειά σας ή τους καλεσμένους σας.
Υλικά συνταγής
250 γρ. cookies βανίλιας με κομμάτια σοκολάτας κομμένα σε κομμάτια 2 εκατοστών
1/2 φλ. καβουρδισμένα ανάλατα φιστίκια ανάλατα σε μικρά κομματάκια
1/2 φλ. σταφίδες κομμένες ψιλοκομμένες
1/4 φλ. κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο
100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε μικρά κομματάκια
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας
1 κουτί 395 γρ. ζαχαρούχο γάλα
Για τη γκανάζ σοκολάτας:
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας
50 γρ. βούτυρο ψιλοκομμένο
κακάο σκόνη για πασπάλισμα [προαιρετικά]
Εκτέλεση συνταγής
Βουτυρώστε και στρώστε χαρτί ψησίματος σε ένα τετράγωνο ταψάκι βάσης 19 εκ. και βάθους 6 εκ. Θρυμματίστε σε μικρά κομματάκια τα φυστίκια και τις σταφίδες στο multi. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα κομμένα μπισκότα, τα φιστίκια, τις σταφίδες και το κακάο.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε κομματάκια, προσθέτετε και το ζαχαρούχο γάλα και το σιγοβράζετε [σε χαμηλή φωτιά] για 4 λ περίπου μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και περιχύνετε το μείγμα με τα μπισκότα ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά σε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, το πιέζετε ελαφρώς και το ισιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες μέχρι να παγώσει καλά και σταθεροποιηθεί.
Για τη ganache σοκολάτας: Βάζετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρολίτσα και τα σιγοβράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λ μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
Το κατεβάζετε από τη φωτιά, το αφήνετε να “σταθεί” και κρυώσει ελαφρώς για 5 λ και μετά το στρώνετε πάνω από το κρύο γλυκό σας.
Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει καλά για 1-2 ώρες περίπου. Προαιρετικά το πασπαλίζετε με σκόνη κακάου, το κόβετε σε τετράγωνα κομματάκια και σερβίρετε.