Υλικά
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι τσαγιού edam ή gouda τριμμένο
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1′-2′ το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 4′-5′ μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά. Ρίχνουμε στο μπολ και το σπανάκι με το κρεμμύδι και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται (περίπου 1-1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού) έτσι ώστε να έχουμε ένα σχετικά αραιό χυλό. Όχι πολύ αραιό αλλά όχι και πηκτό.
Ρίχνουμε το χυλό σε ένα καλά λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς, φούρνο για 45′ περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας μας. Αυτή η πίτα πρέπει να είναι αρκετά λεπτή για να γίνει τραγανή οπότε όταν μπει στο ταψί, το ύψος της δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1-1,5 εκατοστό.
Αυτή η πίτα τρώγεται καλύτερα χλιαρή ή κι εντελώς κρύα. Εμείς πάντως την προτιμούμε εντελώς κρύα. Άσε που την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερη [:-)]
Tips
Αν έχουμε καλαμποκάλευρο ακόμα καλύτερα. Βάζουμε 1 + 1 φλιτζάνι τσαγιού (1 καλαμποκάλευρο, 1 αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
Μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι αλλά σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσουμε λίγο νερό στο σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.
Αν προτιμάμε την πίτα μας καλοψημένη από κάτω, ψήνουμε 35′ στον αέρα και 10′ μόνο στην κάτω αντίσταση. Θα με θυμηθείτε!