Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλο ακόμη και για διαβητικούς.
Υλικά:
1 κιλό κάστανα
1 κιλό ζάχαρη
Χυμό από ½ λεμόνι
4 ποτήρια νερό
1 λοβό βανίλιας
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κάστανα μόνο από τα εξωτερικά φλούδια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 10 λεπτά.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσουν ελαφρά, καθαρίζουμε και το εσωτερικό φλούδι, προσέχοντας να μη χαλάσουμε το σχήμα τους.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα κάστανα και τη βανίλια, αφού προηγουμένως την έχουμε χαράξει ώστε να μπορούν να ελευθερωθούν τα αρώματά της στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 15 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τη βανίλια και αφήνουμε τα κάστανα στην κατσαρόλα για 1 ημέρα, ώστε να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος από το σιρόπι μέχρι το εσωτερικό τους.
Την επόμενη ημέρα βράζουμε ξανά το σιρόπι και τα κάστανα για 10 λεπτά ακόμη και μετά ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και βράζουμε ακόμη 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα.