Ένα μοναδικό ελαφρύ γλυκό , τέλειο με παγωτό!
Υλικά:
200 γρ. βούτυρο αγελάδας
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
4 αυγά
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
χυμός από 4 λεμόνια
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, πριν ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Σιρόπι:
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το ξύσμα για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα. Με το ζεστό σιρόπι σιροπιάζουμε το κρύο κέικ. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με άγλυκη σαντιγί.
Μερίδες: 10-12
Προετοιμασία: 40΄
Ψήσιμο: 45΄