Σάμαλι… πολίτικο. Ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο γλυκό. Ένα γλύκισμα, που όταν το μυρίζεις είναι σαν να … μυρίζει … μανούλα…
Μια πολύ εύκολη συνταγή της για ένα ιδιαίτερα νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό.
Υλικά συνταγής:
Για το σάμαλι:
400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
350 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αμμωνία, σκόνη
1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο + λίγη επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
400 ml νερό
1 καψουλίτσα βανίλια
λίγα αμύγδαλα [προαιρετικά]
Για το σιρόπι:
600 ml νερό
900 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γλυκόζη
Εκτέλεση συνταγής:
Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για 10 λ από την ώρα βρασμού. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για το σάμαλι: Βάζετε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι μαζί και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λ. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Αλείφετε με λίγη μαργαρίνη ένα ταψί 33×24 εκ. και αδειάζετε μέσα όλο το μείγμα για το σάμαλι. Στρώνετε με σπάτουλα την επιφάνειά του [προαιρετικά το κόβετε σε κομμάτια και γαρνίρετε κάθε κομμάτι με αμύγδαλο] και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζετε αμέσως όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι [ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι]. Το αφήνετε μέχρι να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.