Γαλακτομπουρεκάκια
Για 18+ κομμάτια (αναλόγως τα μεγέθη)
Ετοιμασία: 40 λεπτά
Μαγείρεμα: 15+ λεπτά
Υλικά
– Μισό κιλό φύλλα κρούστας
– 3 φλιτζάνια γάλα
– Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
– 3 κουταλιές κορν φλάουρ
– 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
– 3 αυγά
– Μισό φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο – Μισό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
– 4 φλιτζάνια ζάχαρη
– 3 φλιτζάνια νερό
– Μισή φλούδα λεμονιού (ακέρωτη)
Εκτέλεση
1. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και τα ανακατεύετε με το σύρμα, εκτός φωτιάς. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε το μείγμα στη κατσαρόλα. Βάζετε το σκεύος στη φωτιά και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Προσθέτετε δύο κουταλιές βούτυρο, το ξύσμα και ανακατεύετε. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και την αναδεύετε τακτικά για να μη σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια της. Παίρνετε ένα φύλλο κρούστας και το κόβετε σε τρεις ίσου μεγέθους και διάστασης λωρίδες. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνετε δύο λωρίδες και τις αλείφετε με βούτυρο. Τοποθετείτε στην επιφάνεια τους από μία κουταλιά κρέμα, διπλώνετε τις δύο άκρες και τυλίγετε σε ρολό. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλων.
2. Αλείφετε ένα ταψί με βούτυρο και τοποθετείτε τα ρολά, το ένα δίπλα στο άλλο, με τα σημεία τυλίγματος από κάτω. Τα αλείφετε με βούτυρο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι: Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 8 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα βουτάτε λίγο-λίγο και ένα-ένα τα ψημένα ρολά στο σιρόπι, αφού βέβαια έχει κρυώσει ελαφρά (1 λεπτό μετά από την ετοιμασία του). Στραγγίζετε τα ρολά και τα σερβίρετε.