Ένας νοστιμότατος μεζές που θυμίζει τους καλοκαιρινούς κυκλαδίτικους ντοματοκεφτέδες.
Μερίδες: 5-6
Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Χρόνος μαγειρέματος: 20′
Έτοιμο σε: 50′
Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά
Υλικά
500γρ. γαύρο καθαρισμένο, χωρίς τα κεφάλια
2 ντομάτες μέτριες, αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια ή θυμάρι
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 σφηνάκι τσίπουρο
1 αβγό χτυπημένο
1 φλιτζάνι περίπου αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
λίγα φύλλα λουΐζας ή αρμπαρόριζας
φέτες λεμονιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανοίγετε το κάθε ψαράκι και, τρίβοντας ελαφρώς το δάχτυλό σας πάνω κάτω στο άνοιγμα για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκκαλο μαζί με την ουρά. Τα κόβετε σε κομμάτια 1εκ. και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνετε από πάνω το τσίπουρο και αφήνετε για λίγο να μαριναριστεί.
Βήμα 2
Βάζετε την ντομάτα σε σουρωτήρι και πιέζετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να φύγει το περιττό υγρό.
Βήμα 3
Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ το αβγό με την ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο γαύρο και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει ένα πηχτό μίγμα σαν κουρκούτι. Το αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Βήμα 4
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό λάδι (περίπου μισό δάχτυλο) και, όταν κάψει, παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τις ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε τους γαυροκεφτέδες και από τις δύο πλευρές πριν τους βγάλετε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Σερβίρετε τους γαυροκεφτέδες ζεστούς πάνω σε μια στρώση από φύλλα λουΐζας ή αρμπαρόριζας και γαρνίρετε με φέτες λεμονιού.