Το Άγιον Όρος, πέρα από τόπος προσευχής και πνευματικής άσκησης, είναι και φορέας μιας μακραίωνης γαστρονομικής παράδοσης. Οι μοναχοί, με απλά και αγνά υλικά, δημιουργούν γεύσεις γεμάτες σοφία και θρέψη. Παρακάτω θα βρείτε δύο χαρακτηριστικές καλοκαιρινές συνταγές από το Αγιορείτικο τραπέζι, ιδανικές για νηστεία και ζέστη
1. Μελιτζάνες γιαχνί με ντομάτα και βασιλικό
Υλικά:
• 4 μελιτζάνες φλάσκες
• 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή περασμένες από μούλτι
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. πελτές ντομάτας (προαιρετικά)
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
• Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες ή κυβάκια, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε.
2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
4. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε.
5. Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
6. Προς το τέλος προσθέτουμε τον βασιλικό και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί λίγο πριν σερβίρουμε.
Συμβουλή: Οι μοναχοί το συνοδεύουν με λίγο ζυμωτό ψωμί και ελιές.
2. Κρύα σούπα φακής με δυόσμο και λεμόνι (αγιορείτικη φακοσαλάτα)
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι φακές ψιλές
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Χυμός από 1 λεμόνι
• 1 κ.σ. ξύδι
• 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
• 1 καρότο τριμμένο (προαιρετικά)
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τις φακές για 20-25 λεπτά με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αν θέλουμε πιο κρεμώδη υφή, τις αφήνουμε λίγο παραπάνω.
2. Τις σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Σε μπολ ανακατεύουμε το λεμόνι, το ξύδι, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και προσθέτουμε τις φακές.
4. Ρίχνουμε τον δυόσμο και το καρότο και ανακατεύουμε απαλά.
5. Σερβίρουμε τη σαλάτα δροσερή, ακόμα και από το ψυγείο.
Ιδανικό αγιορείτικο πιάτο για καλοκαίρι, πλούσιο σε πρωτεΐνη και γεύση.