Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης!
Υλικά
400γρ. φύλλο κρούστας
220γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, καθαρισμένο και λιωμένο
Για την κρέμα
1300ml γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κρόκους και 4 αβγά ολόκληρα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
2 κουτ. σούπας ξύσμα από λεμονι ή άρωμα βανίλιας
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτετε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
Βήμα 2
Φτιάχνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.
Βήμα 3
Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης. Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε με κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160°C για 35 λεπτά ακόμα.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, να φτάσει στους 108°C.
Βήμα 5
Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να μισοκρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!