Κορμός ψυγείου με φουντούκια
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 15 λεπτά
Υλικά
– 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περίπου 52% κακάο), ψιλοκομμένη
– 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
– 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 ml)
– 5 κουταλιές κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
– 100 γρ. φουντούκια, αλεσμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη
– 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ, σπασμένα με το χέρι σε μικρά κομμάτια
– Kοσκινισμένη ζάχαρη άχνη (ή κοσκινισμένο κακάο ή ινδοκάρυδο τριμμένο για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή τη βάζουμε σε ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό (το μπολ δεν εφάπτεται στο νερό αλλά ζεσταίνεται από τον ατμό). Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και όταν η σοκολάτα λιώσει τελείως, προσθέτουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο και τα τριμμένα φουντούκια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο μπεν μαρί, ανακατεύοντας διαρκώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι τα υλικά να γίνουν ένας πολτός λείος, χωρίς κομματάκια. Τότε, αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει αρκετά αλλά να μη σφίξει. Μετά, προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα πτι-μπερ και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα. Κατά μήκος, στο κέντρο του αδειάζουμε το μείγμα της σοκολάτας και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε ρολό, φτιάχνοντας έτσι μια χοντρούτσικη φραντζόλα. Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας σαν καραμέλα και βάζουμε το ρολό για 4 ώρες στο ψυγείο να σφίξει καλά. Για να το σερβίρουμε, το ξετυλίγουμε, κόβουμε όσες φέτες θέλουμε και ξανατυλίγουμε το υπόλοιπο ρολό με τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε τις φέτες με κακό σκόνη, ζάχαρη ή τριμμένο ινδοκάρυδο.