Εψαχνα ένα τρόπο να τρώμε μπρόκολο και κουνουπίδι, που να είναι όμως -σχετικά- ελαφρύς και νόστιμος.
Με το μπρόκολο τα πάμε σχετικά καλά, το κουνουπίδι όμως το έχουμε λίγο πάρει στραβά. Βρήκα πολλές συνταγές, οι περισσότερες όμως ήθελαν μια αρκετά μεγάλη ποσότητα τυριού, μπεσαμέλ, βούτυρο κλπ.
Κατέληξα να δοκιμάσω αυτή που σας παραθέτω εδώ, που μας ικανοποίησε πλήρως.
Τι χρειαζόμαστε:
900 γρ μπρόκολο και κουνουπίδι, σε ό,τι αναλογία θέλετε
3 πατάτες (περίπου 600γρ)
200 γρ τυρί τριμμένο (έβαλα γραβιέρα και διάφορα κίτρινα)
1 καλή κ.σ. τυρί κρέμα
4 κ.σ. γάλα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. λάδι
αλάτι και πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Θέλουμε τα μπουκετάκια τους μόνο, τα οποία ξεχωρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια (αν θέλουμε κόβουμε μικρά μικρά κομμάτια και τα καθαρισμένα κοτσάνια) Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αυτές. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά (όλα μαζί) στον ατμό για 15 λεπτά. Μπορούμε επίσης να τα βάλουμε στη χύτρα με λίγο νεράκι για 5 λεπτά. Στο μεταξύ, σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο σε λίγο λαδάκι να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε το γάλα και μετά από λίγο το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε και το μισό από το τριμμένο τυρί μας και ανακατεύουμε να γίνει μια κρέμα όλο. Βάζουμε σε πυρέξ τα λαχανικά, τα αλατοπιπερώνουμε καλά, ρίχνουμε το βασιλικό και το δυόσμο και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για κάνα 20λεπτο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κάτι τις καυτερούλι στα μπαχαρικά σας, ή οποιαδήποτε μυρωδιά θέλετε, πχ βασιλικό, δυόσμο κλπ