Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο και είναι γεμάτη συμβολισμούς και ευλάβεια. Η συνταγή που θα δεις εδώ είναι αυτή που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, χρησιμοποιώντας απλά υλικά αλλά γεμάτη γεύση και άρωμα.
Υλικά:
– 7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
– 1 φλιτζάνι νερό
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
– 1 φλιτζάνι σταφίδες
– 1/2 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα (προαιρετικά)
– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
– Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
2. Ανάμειξη Υγρών Υλικών: Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάς το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Συνδυασμός: Προσθέτεις τα υγρά υλικά στο μπολ με το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Στο τέλος, προσθέτεις τις σταφίδες και τα καρύδια.
4. Ψήσιμο: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνεις και αλευρώνεις ένα ταψί και ρίχνεις μέσα το μείγμα. Ψήνεις για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσεις στο κέντρο της πίτας.
5. Σερβίρισμα: Αφήνεις τη φανουρόπιτα να κρυώσει και την κόβεις σε κομμάτια. Μπορείς να την πασπαλίσεις με λίγη ζάχαρη άχνη.
Η φανουρόπιτα συνήθως προσφέρεται στην εκκλησία την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, ως τάμα για να βρει κανείς κάτι χαμένο ή για να έχει καλή τύχη. Η συνταγή αυτή είναι απλή και φτιάχνεται μόνο με 7 ή 9 υλικά, σύμφωνα με την παράδοση.