Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, εμπνευσμένη από τις παραδόσεις των Ιεροσολύμων. Το χριστόψωμο συνδυάζει τη γλυκιά γεύση με τα αρωματικά της Ανατολής, κάνοντάς το ένα ιδιαίτερο έδεσμα για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Υλικά:
• Για τη ζύμη:
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό
• 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 10 γρ. ξηρή
• 200 ml χλιαρό νερό
• 100 ml γάλα
• 150 γρ. μέλι ή ζάχαρη
• 2 αυγά
• 1/2 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
• 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα τριμμένη
• 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
• Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• 100 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
• Για τη γέμιση (προαιρετική):
• 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
• 100 γρ. σταφίδες
• 1 κουταλάκι μέλι
• Για τη διακόσμηση:
• Σουσάμι
• Λίγο αμύγδαλο ή ξηροί καρποί
• Ένα κομμάτι ζύμης για να σχηματίσετε τον σταυρό
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία μαγιάς: Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη και 1 κουταλιά αλεύρι. Αφήστε τη να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
2. Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε το αλεύρι, τα αρωματικά (μαχλέπι, μαστίχα, κανέλα), και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε το γάλα, το μέλι, τα αυγά και τη φουσκωμένη μαγιά.
3. Ζύμωμα: Ζυμώστε τη ζύμη, προσθέτοντας το βούτυρο σταδιακά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αφήστε τη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1-2 ώρες.
4. Ενσωμάτωση γέμισης (προαιρετικά): Αν θέλετε, προσθέστε καρύδια και σταφίδες στη ζύμη πριν τη διαμόρφωση.
5. Διαμόρφωση: Σχηματίστε το χριστόψωμο και τοποθετήστε το σε λαδωμένο ταψί. Φτιάξτε έναν σταυρό στην κορυφή με κομμάτια ζύμης.
6. Διακόσμηση: Αλείψτε με λίγο γάλα ή αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι.
7. Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Απολαύστε το χριστόψωμο ζεστό, με μέλι ή μαρμελάδα, ως συμβολικό και γευστικό στοιχείο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.