Η νηστίσιμη καρυδόπιτα-καριόκα από το Άγιον Όρος είναι ένα υπέροχο γλυκό, χωρίς βούτυρο και γαλακτοκομικά, με πλούσια γεύση καρυδιού και σοκολάτας.
Υλικά
• 250 γρ. καρύδια αλεσμένα
• 250 γρ. ζάχαρη
• 200 γρ. κουβερτούρα νηστίσιμη
• 200 γρ. χαλβάς (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
• 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
• 100 ml χυμός πορτοκαλιού
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 50 ml κονιάκ ή λικέρ
• 1 κ.γ. κανέλα
• ½ κ.γ. γαρύφαλλο
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 200 γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αλεσμένα καρύδια, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ.
3. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και τον λιωμένο χαλβά (αν χρησιμοποιούμε). Ανακατεύουμε καλά.
4. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και του δίνουμε μακρόστενο σχήμα σαν ρολό. Το τυλίγουμε σφιχτά και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει.
6. Λιώνουμε την κουβερτούρα της επικάλυψης και βουτάμε μέσα τις φέτες ή περιχύνουμε το ρολό ολόκληρο.
7. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
Συμβουλή: Αν θέλουμε πιο μαλακή υφή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ταχίνι ή μέλι (αν δεν νηστεύουμε αυστηρά).
Ένα υπέροχο νηστίσιμο γλυκό, γεμάτο αρώματα και παράδοση από το Άγιον Όρος!