Το Αγιορείτικο νηστίσιμο κέικ είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή, ιδανική για περιόδους νηστείας. Είναι αφράτο, αρωματικό και χωρίς ζωικά προϊόντα.
Υλικά:
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
• 1/2 ποτήρι νερό
• 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι κανέλα
• 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 ποτήρι καρύδια ή σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
2. Σε ένα μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα. Ανακατέψτε καλά με σύρμα.
3. Προσθέστε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
4. Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή χυλό.
5. Αν θέλετε, προσθέστε καρύδια ή σταφίδες και ανακατέψτε.
6. Αδειάστε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα
7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο του κέικ.
8. Αφήστε να κρυώσει λίγο πριν το ξεφορμάρετε.
Απολαύστε το με τσάι ή καφέ!