Πάστα Φλώρα
Για 14 άτομα
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Υλικά
– 1 πακέτο βούτυρο τύπου Βιτάμ
– 1 ποτήρι ηλιέλαιο
– 1 ποτήρι ζάχαρη
– 1 κρασοπότηρο κονιάκ
– 1 αυγό
– Ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
– Χυμός από μισό λεμόνι
– 4 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 κιλό αλεύρι (ή όσο χρειαστεί)
– 2 κούπες μαρμελάδα (της αρεσκείας μας)
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε το αυγό, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ, το χυμό από το μισό λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι σε τόση ποσότητα ώστε να έχουμε ένα μείγμα αρκετά μαλακό αλλά όχι αραιό σε υφή.
Τότε, σταματάμε το μίξερ και ξεκινάμε να ζυμώνουμε για λίγο με το χέρι. Όταν πλέον η ζύμη είναι έτοιμη, κρατάμε μια μικρή ποσότητα της στην άκρη και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε στρογγυλό ταψάκι.
Προσέχουμε να την απλώσουμε με τα χέρια ομοιόμορφα ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού, προσθέτουμε στη συνέχεια στην επιφάνεια της την αγαπημένη μας μαρμελάδα, την ισιώνουμε με σπάτουλα και φτιάχνουμε κορδέλες ζύμης για να την μισοσκεπάσουμε. Αφού ολοκληρώσουμε και αυτή τη διαδικασία, ψήνουμε την πάστα Φλώρα στους 160 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.