Ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου:
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε μέσα τα φιλέτα του υγράλατου μπακαλιάρου μας και ρίχνουμε 100 γρ. αλάτι χοντρό και πολύ καθαρό και κρύο νερό μέχρι να σκεπάσουμε τα φιλέτα μας.
Βάζουμε έξτρα αλάτι για να μπορέσουμε να ξαλμυρίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας.
Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 μέρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 6 ώρες και ξαναβάζοντας το μπολ στο ψυγείο με καθαρό νερό.
Μετά από 2 μέρες απλώνουμε στον πάγκο μας χαρτί κουζίνας και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και με έξτρα χαρτί κουζίνας μέχρι να στραγγίξουμε τον μπακαλιάρο.