Το πρόσφορο, το οποίο είναι το ψωμί που χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία, έχει μεγάλη σημασία και συμβολισμό. Στο Άγιον Όρος, οι μοναχοί ακολουθούν αυστηρές παραδόσεις και προσευχητικές διαδικασίες, αλλά και απλές, φυσικές συνταγές για την παρασκευή του, με βασικά υλικά όπως το αλεύρι, το νερό, το αλάτι και η μαγιά.
Η συνταγή που χρησιμοποιούν συνήθως οι μοναχοί είναι απλή και χωρίς περιττά συστατικά, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή από την πνευματική διάσταση της διαδικασίας. Ορισμένοι γέροντες, για να τονίσουν την αξία της πνευματικής εργασίας, συχνά αναφέρουν ότι το πρόσφορο πρέπει να παρασκευάζεται με απλότητα και προσοχή, ενώ η προσευχή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του. Οι μοναχοί συνήθως το παρασκευάζουν με τη μέθοδο της παραδοσιακής ζύμωσης και το ψήσιμο γίνεται σε ξυλόφουρνο.
Γενικά υλικά:
•Αλεύρι (συνήθως ολικής άλεσης ή λευκό)
•Νερό
•Μαγιά
•Αλάτι
Αυτά τα υλικά αναμιγνύονται για να δημιουργήσουν μια ζύμη, η οποία αφήνεται να φουσκώσει, και μετά πλάθεται με τα χέρια σε σχήμα κυκλικό ή άλλο παραδοσιακό σχήμα, με το επιθέμενο σήμα του σταυρού. Η κανονικότητα και η ιερότητα της διαδικασίας είναι σημαντικά για τους μοναχούς, και έτσι προστίθεται ένας καθορισμένος τύπος προσευχής κατά την παρασκευή.
Η παρασκευή του πρόσφορου στο Άγιον Όρος είναι μία διαδικασία γεμάτη σεβασμό και ταπεινότητα, συμβάλλοντας όχι μόνο στην καθημερινή ζωή της κοινότητας αλλά και στην πνευματική αναβάθμιση των πιστών.