Ίσως η πιο γνωστή σαλάτα στον κόσμο! Δημιουργός γι’ αυτήν τη σαλάτα υπήρξε ένας Ιταλός μετανάστης που άνοιξε εστιατόρια στο Μεξικό και στις ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχουν πολλές παραλλαγές της σαλάτας Σίζαρ. Συνδυάζεται με κοτόπουλο ή αντζούγιες όπως είναι και η συγκεκριμένη συνταγή!
Υλικά
1 μαρούλι
3 φιλετάκια αντζούγιας
2 κροκάδια αυγών
1 κ.γλ. κοφτό μουστάρδα
Αλάτι Πιπέρι
5 κ.σ. λάδι
1 κ.γλ. ξύδι ή ½ λεμόνι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ.σ. κοφτές τριμμένη παρμεζάνα
3 κ.σ. κρουτόν (σπιτικό ή έτοιμο)
Εκτέλεση
Αφαιρείτε από το μαρούλι τα χαλασμένα φύλλα και το χοντρό κοτσάνι.
Το πλένετε, το στεγνώνετε με πετσέτα, το βάζετε σε πλαστική σακούλα και το διατηρείτε στο ψυγείο ως την ώρα που θα σερβιριστεί.
Βάζετε μέσα σε ένα μπολ τα φιλετάκια αντζούγιας και τα λιώνετε με ξύλινο κουτάλι.
Προσθέτετε τα κροκάδια αυγών, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάτε το μίγμα με το σύρμα, ενώ ρίχνετε τμηματικά το λάδι, όπως στη μαγιονέζα.
Ρίχνετε το ξύδι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
Βάζετε μέσα στο μπολ το μαρούλι, αφού το κόψετε με το χέρι σε μικρά κομμάτια, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το μισό από το τυρί.
Ανακατεύετε τη σαλάτα, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και σκορπάτε στην επιφάνεια το κρουτόν.
Σπιτικό κρουτόν: Κόβετε μια φέτα από ψωμί φόρμας σε μικρούς κύβους στο μέγεθος ζαριού. Σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο ώσπου να ξεροψηθεί η επιφάνεια από τις δύο μεριές.