Υλικά:
- 2 φλιτζάνια ρύζι για σούσι
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ξίδι ρυζιού
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Φύλλα nori (φύκια για σούσι)
- Wasabi (προαιρετικά)
- Τζίντζερ τουρσί (gari) (προαιρετικά)
- Σόγια σάλτσα
Για γέμιση:
- Σολωμός καπνιστός
- Αβοκάντο
- Αγγούρι
- Φιλέτο τόνου
- Μαγιονέζα
- Τηγανητό αυγό (προαιρετικά)
Προετοιμασία:
- Ξεπλύνετε το ρύζι: Πλένετε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να τρέξει καθαρό νερό. Αυτό μπορεί να πάρει 5-7 λεπτά.
- Μαγειρέψτε το ρύζι: Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το ρύζι και το νερό. Φέρτε σε βρασμό, σκεπάστε, και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Αφήστε το ρύζι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι.
- Φτιάξτε το ξίδι για ρύζι: Σε ένα μικρό μπολ, ζεστάνετε ελαφρώς το ξίδι ρυζιού. Προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.
- Ανακατέψτε το ρύζι με το ξίδι: Απλώστε το ρύζι σε μια ξύλινη επιφάνεια και ρίξτε από πάνω το ξίδι. Με μια ξύλινη σπάτουλα, ανακατέψτε απαλά το ρύζι μέχρι να απορροφήσει το ξίδι. Αφήστε το ρύζι να κρυώσει.
- Ετοιμάστε τα υλικά: Κόψτε το σολωμό, το αγγούρι και το αβοκάντο σε λεπτές λωρίδες.
- Φτιάξτε τα rolls: Βάλτε ένα φύλλο nori πάνω σε μια μπαμπού χασιρ. Απλώστε μια λεπτή στρώση ρυζιού πάνω στο φύλλο, αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό κενό στο πάνω μέρος.
- Προσθέστε τα υλικά: Βάλτε τα υλικά της επιλογής σας στο κέντρο του ρυζιού.
- Τυλίξτε το roll: Με τη βοήθεια της μπαμπού χασιρ, τυλίξτε το ρύζι και τα υλικά σε σφιχτό roll. Βρέξτε το κενό φύλλο nori για να κολλήσει.
- Κόψτε το roll: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το roll σε 6-8 κομμάτια.
- Σερβίρετε: Σερβίρετε το σούσι με σόγια σάλτσα, wasabi και τζίντζερ τουρσί.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε υλικό θέλετε για γέμιση, όπως καπνιστό χέλι, καβούρι, γαρίδες, ή λαχανικά.
- Αν δεν έχετε μπαμπού χασιρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα κουζίνας.
- Για να κόψετε το roll πιο εύκολα, βρέξτε το μαχαίρι σας με νερό.
- Το σούσι μπορεί να φυλαχτεί στο ψυγείο για έως και 24 ώρες.
Καλή όρεξη!