Αποφάσισες να φτιάξεις μόνη σου πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια; Τέλεια! Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει κι εμείς σου δίνουμε 16 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία.
9 συμβουλές για αφράτα τσουρέκια
1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα και στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται όλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Επέλεξε καλής ποιότητας μαγιά, νωπή ή σε σκόνη και διέλυσε την σε χλιαρό νερό ή γάλα. Έπειτα, είτε την αφήνεις έτσι για λίγα λεπτά είτε την ανακατεύεις με αλεύρι δημιουργώντας χυλό και κατόπιν την αφήνεις να φουσκώσει.
3. Το αλεύρι καλό είναι αφού το μετρήσεις να το κοσκινίσεις πριν το προσθέσεις στα υπόλοιπα υλικά, ώστε να αφρατέψει.
4. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη μαστίχα και το μαχλέπι καθώς αν ξεφύγεις από τη συνιστώμενη ποσότητα και ρίξεις λίγο παραπάνω θα πικρίσει το τσουρέκι.
5. Μην κάνεις εκπτώσεις στο χτύπημα των υλικών. Το μίγμα του τσουρεκιού απαιτεί πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
6. Η υπομονή είναι χρυσός και στα τσουρέκια, γι’ αυτό αφού βγάλεις τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τη βάζεις σε ένα μπολ, την καλύπτεις με μια πετσέτα και την αφήνεις σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μόλις ανέβει η ζύμη τη χωρίζεις σε μπαλάκια, τα οποία μετά ανοίγεις σε μπαστούνια και τέλος τα καλύπτεις ξανά με πετσέτα και τα αφήνεις για 15 περίπου λεπτά να ξεκουραστούν.
7. Έφτασε η στιγμή που δίνεις στο τσουρέκι το σχήμα της επιλογής σου -συνήθως πλεξούδα με την οποία σχηματίζεις μακρόστενη ή στρογγυλή κουλούρα. Ζεσταίνεις το φούρνο στους 35οC, φτιάχνεις το τσουρέκι, το βάζεις σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζεις στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Προσοχή όμως, να μη φουσκώσει υπερβολικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο. Πρέπει να φουσκώσει περίπου μισή φορά από τον όγκο του.
8. Μετά και το τελευταίο φούσκωμα βγάζεις το τσουρέκι από το φούρνο, ανεβάζεις τη θερμοκρασία (συνήθως στους 150οC), αλείφεις το τσουρέκι με χτυπημένο αβγό και αν θες το πασπαλίζεις με αμύγδαλο φιλέ. SOS: Δεν ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια.
9. Για να διατηρήσεις τα τσουρέκια σου αφράτα, μόλις ψηθούν και κρυώσουν καλά τυλίγεις το καθένα με μεμβράνη κουζίνας.
7 συμβουλές για τραγανά και μυρωδάτα κουλουράκια
1. Αξίζει να το επαναλάβουμε, ότι στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι η αρχή για ένα επιτυχημένο γλυκό. Οπότε ζυγίζεις ή μετράς όλα τα υλικά της συνταγής πριν ξεκινήσεις την ανάμειξη και κοσκινίζεις το αλεύρι, για να αφρατέψει. Επίσης, όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Για τραγανά κουλουράκια χτυπάς για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζεις προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά.
3. Τα πασχαλινά κουλουράκια αγαπούν τα αρώματα εσπεριδοειδών, γι αυτό μην παραλείψεις να προσθέσεις ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
4. Τα κουλουράκια, όπως και όλες οι ζύμες που θέλεις να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλεις όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σου φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσεις επιπλέον αλεύρι, απλά άφησέ τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί.
5. Για να δώσεις σχήμα στα κουλουράκια σου παίρνεις μικρές ποσότητες από τη ζύμη, φροντίζοντας να παίρνεις όσο γίνεται ίδια ποσότητα κάθε φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Πλάθεις τη ζύμη σε κορδονάκια και κατόπιν τους δίνεις σχήματα της επιλογής σου. Όπως και με τα τσουρέκια έτσι και με τα κουλουράκια το πιο συνηθισμένο σχήμα είναι η πλεξούδα.
6. Αφού τελειώσεις με το πλάσιμο, τα αραδιάζεις σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφεις τα κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αβγού και ψήνεις ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
7. Αφήνεις τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα φυλάς σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.