Μια παραδοσιακή, γρήγορη συνταγή από το Άγιον Όρος είναι το γλυκό του κουταλιού με μέλι και ξηρούς καρπούς. Οι μοναχοί συχνά φτιάχνουν απλές, νηστίσιμες συνταγές με υλικά από τη φύση, όπως μέλι και ξηρούς καρπούς.
Υλικά:
– 1 κούπα μέλι
– 1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα
– 1/4 κούπα σταφίδες
– 1/4 κούπα σουσάμι
– 1 κ.σ. κανέλα
– 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
– 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Ζέσταμα μελιού: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε το μέλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ρευστό αλλά όχι να βράσει.
2. Προσθήκη ξηρών καρπών: Προσθέστε τα χοντροκομμένα καρύδια (ή αμύγδαλα), το σουσάμι και τις σταφίδες. Ανακατέψτε καλά.
3. Άρωμα και γεύση: Προσθέστε την κανέλα, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού, αν χρησιμοποιείτε. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν καλά.
4. Σερβίρισμα: Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Σερβίρετε το γλυκό σε μικρά πιάτα ή κουταλάκια.
Αυτό το γλυκό φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, και είναι πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, θυμίζοντας την απλότητα και τη σοφία της μοναστηριακής διατροφής.